Vineri, 19 noiembrie 2021, începând cu ora 21, Cafeneaua filosofică, organizată de conf. univ. dr. Dana Jalobeanu, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București, vă invită la un dialog despre știință și pseudo-științe care îi are ca invitați pe fizicianul Cristian Presură și pe profesorul Ciprian Mihali.
Evenimentul va fi transmis live pe canalele de Facebook Cărturești și pe canalul de Youtube Cafeneaua filosofică.
Pseudo-științe, discipline alternative, științe de graniță… sau simple bazaconii? E o discuție veche care devine, pe zi ce trece, tot mai actuală. Putem oare găsi un criteriu de demarcație? Ce definește știința sănătoasă? Putem vedea diferențele – sau acestea sunt accesibile doar experților? Iată câteva dintre întrebările de la care pornește ediția specială a Cafenelei filosofice, organizată cu ocazia seriei de evenimente „Banchetul Cărturești. Petrecere platonică la 21 de ani cu dans & cărți”.
Un mic trailer al evenimentului „Despre știință și pseudo-științe la Cafeneaua filosofică, în cadrul Banchetului Cărturești” poate fi accesat aici, iar pagina de Facebook a evenimentului poate fi accesată aici.
Dana Jalobeanu este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Filosofiei a Universității din București unde predă cursuri despre filosofia științei, istoria filosofiei moderne, filosofia fizicii și cosmologie filosofică. A studiat fizică și filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A obținut doctoratul în filosofia științei la Universitatea din București (2000), după care a urmat o serie de specializări post-universitare la Oxford University (Balliol College), New Europe College (București), Warburg Istitute (University of London), Princeton University și Max Planck Institute for History of Science, Berlin. În prezent este director de programe la Centrul de cercetare „Fundamentele Modernității Europene”, Universitatea București, co-organizator al „Bucharest-Princeton seminar in early modern philosophy”, membră al Centrului de logica, istoria și filosofia științei CELFIS, Facultatea de Filosofie, Universitatea București și director al secției umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB).
Dintre cărțile recent publicate menționăm: „The art of natural and experimental history: Francis Bacon in context” (Zeta Books, 2014), „Vanishing matter and the laws of nature: Descartes and beyond” (Dana Jalobeanu, Peter Anstey eds., Routledge, 2011); dintre traduceri amintim: Francis Bacon, „Cele două cărți ale lui Francis Bacon despre progresul și excelența cunoașterii” (traducere în colaborare cu Grigore Vida, Humanitas, 2012), și „Noua Atlantida” (Nemira, 2007), „Cosmologie filosofică. Texte Fundamentale. vol. I. Renașterea și modernitatea timpurie” (Dana Jalobeanu, Doina Cristina Rusu eds., Editura Universității din București, 2016), „Casa lui Solomon sau fascinația utopiei” (Dana Jalobeanu ed., Editura All, 2011).
Cristian Presură este fizician, cercetător și inventator. În 2002 a obținut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen (Olanda), iar în prezent este cercetător la compania Philips Research Eindhoven (Olanda). Rezultatele cercetărilor sale au apărut în publicații de specialitate precum Physical Review B, Physical Review Letters și Science. Are numeroase lucrări și brevete de invenție, iar împreună cu echipa sa a inventat și introdus pe piață primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. Cristian Presură contribuie la popularizarea științei prin articolele și cărțile publicate: „Care e diferența dintre un copil și un laptop?” (Humanitas, 2020), „Fizica povestită” (Humanitas, 2014), „O călătorie prin univers” (Humanitas, 2019), precum și prin intermediul canalului său de Youtube „Fizica cu Cristian Presură”.
Ciprian Mihali este profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă cursuri de filosofie contemporană. Și-a obținut doctoratul în cotutelă la Universitățile Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și din Strasbourg cu o teză de doctorat despre hermeneutica cotidianului. A fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest în perioada 2012-2016, iar din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest al Agenției Universitare a Francofoniei din Bruxelles.