Și în acest an, elevii olimpici români au obținut rezultate remarcabile la ediția din 2024 a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică (IOL) desfășurată în luna iulie în Brasilia, capitala Braziliei.
Lotul de olimpici, format din opt elevi, a fost pregătit pentru IOL de profesori ai Facultății de Litere a Universității din București și de cercetători ai Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române.
Astfel, reprezentanții României la cea de-a 21-a ediție a IOL au câștigat o medalie de aur, trei de argint, una de bronz și două mențiuni de onoare. Laureații sunt Luiza-Teodora Mihai, elevă la Colegiul Național Iași, care a obținut medalie de aur; Matei Chirilă, elev la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Mihaela Anghel, elevă la Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” din Alexandria și Karina-Adriana Stăncescu, elevă la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, care au obținut medalii de argint.
Elena Păvăloaia, elevă la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și-a adjudecat medalia de bronz.
Ioana Steliana Barbu, elevă la Colegiul Național „Spiru Haret”din Tulcea, Sergiu Manea, elev la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara și Ioana Stănoiu, elevă la Liceul Internațional de Informatică București (prima clasată la etapa națională) au obținut mențiuni de onoare.
Delegația a fost însoțită în Brazilia de asist. univ. dr. Roxana Preda, cadru didactic Facultatea de Litere a Universității din București, de Paul Helmer, cadru didactic asociat la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, fost olimpic internațional la IOL, și de Mihai Bratu, student la Universitatea Tehnică din Delft (Olanda) și medaliat la trei dintre edițiile anterioare ale IOL.
Pentru prima oară în istoria Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, una din cele cinci probleme ale competiției individuale a avut „origini românești”.
Compusă de Dan Mirea, dublu medaliat la IOL și actual membru al Juriului Internațional, problema 5 a fost despre limba yanyuwa, o limbă aborigenă din Australia cu doar 3 vorbitoare native rămase.
Elevii au descoperit o particularitate foarte interesantă și foarte rară în cadrul limbilor lumii: modul în care bărbații și femeile vorbesc „dialecte” distincte, care diferă la nivel gramatical. Problema a presupus analizarea unor propoziții în cele două dialecte pentru a descifra similaritățile și diferențele dintre ele.
Proba individuală a durat 6 ore şi a presupus rezolvarea a 5 subiecte, iar cea pe echipe a durat 4 ore şi a presupus rezolvarea unui subiect.
Subiectele și rezolvările de la ediția din 2024 a IOL, precum și punctajele obținute de fiecare delegație, împreună cu clasamentul oficial pot fi consultate pe site-ul competiției.