„Epistocrație, elitism și noul paternalism: Provocări la adresa democrației liberale în gândirea politică recentă”, prelegere susținută de cercetătorul Dragoș Paul Aligică la Universitatea din București

„Epistocrație, elitism și noul paternalism: Provocări la adresa democrației liberale în gândirea politică recentă”, prelegere susținută de cercetătorul Dragoș Paul Aligică la Universitatea din București

14 mai, 2018 in Evenimente, Știri

Joi, 17 mai 2018, Institutul de Cercetări al Universității din București organizează prelegerea „Epistocrație, elitism și noul paternalism: Provocări la adresa democrației liberale în gândirea politică recentă”, susținută de cercetătorul Dragoș Paul Aligică. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9).
Prelegerea-dezbatere își propune să prezinte discuțiile recente legate de modelul de guvernare centrat pe cetățeni, care stă la baza sistemelor democrat-liberale, în lumina dezvoltărilor ce au avut loc în ultimele decenii în științele sociale și behavioriste prin care noțiunea de autoguvernare sau cea de democrație pot fi astfel puse sub semnul întrebării. Răspunsul va fi articulat de pe o poziție inspirată de susținerile teoretice și normative ale școlii de gândire Public Choice și, concret, a direcției date de Vincet și Elinor Ostrom, doi reprezentanți majori ai tradiției autoguvernării și liberalismului democratic.
În ultimii ani, evoluțiile din domeniile economiei behavioriste și teoriei instituționaliste, cu aplicațiile lor în științele sociale și politice, au scos la iveală o înțelegere speciala a raționalității individuale și colective. Punctul esențial al acestor studii a fost acela că indivizii nu acționează în maniera rațională presupusă de perspectiva democratic-civic-liberală. Prin acesta ele au adus la rampă o nouă formă de atac la adresa tradiției liberalismului democrat. Este un atac nu doar la adresa liberalismului, ci și la adresa democrației, executat prin punerea sub semnul întrebării a înseși ideii de cetățean. Și mai precis, a competenței și capacității cetățeanului de a acționa rațional, eficient și inteligent. Cu asta, orice arhitectură instituțională care presupune existența acestei capacități (așa cum este cea a liberalismului și democrației) este, la rândul său, chestionată.
Teoria economică behavioristă a primit recent un Nobel arătând cum îi afectează pe oamenii care acționează pe piața liberă aceste scăderi de judecată și defecte de percepție și raționalitate. Nu există niciun motiv să credem că oamenii obișnuiți ar fi capabili să rezolve problemele de acțiune colectivă pe care le-ar întâlni ca cetățeni, atât timp cât nu au capacitatea de a rezolva problemele asemănătoare pe care le întâlnesc în rolul de consumatori și producători pe piața liberă. Punerea la îndoială a raționalității lor în activitățile lor pe piață conduce la întrebări justificate cu privire la raționalitatea lor în contexte de tipul non-piață. Nu există motive pentru care să credem că un aranjament non-piață, unde indiciile și instrumentele de calcul rațional date de sistemul de prețuri sunt chiar mai limitate decât în aranjamentele de piață, va genera niveluri superioare de raționalitate și eficiență în coordonare.
Noua literatură pune într-adevăr sub semnul întrebării exact noțiunea că cetățenii au bagajul de cunoștințe și abilitățile necesare pentru a trata și combina în mod eficient faptele, valorile și strategiile acțiunii sociale coordonate. Luat separat, fiecare caz poate părea banal sau ca având o soluție potențială. Privite însă în ansamblu, acestea ne spun o cu totul altă poveste. Odată cu ea, însăși noțiunea autoguvernării ajunge, prin extensie, să fie pusă sub semnul întrebării. Un întreg aparat de expertiză, control și paternalism pare să pândească în spatele fiecărui nou element care apare pe lista incompetenței și erorii umane.
Dragoș Paul Aligică este Senior Research Fellow in the F. A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics and Economics at Mercatus Center la George Mason University și predă în cadrul departamentului de Științe Economice al acestei universități. Este autorul a numeroase articole și studii de specialitate pe teme de teorie instituțională, public choice și economie politică. Printre publicațiile sale din acest an se numără Comparative Economic Systems (Edward Elgar, volum co-editat cu Peter Boettke ce va apărea în Iunie 2018) și Public Entrepreneurship, Citizenship and Self-Governance (Cambridge University Press, Septembrie 2018).

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.