Cu ocazia debutului noului an universitar, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, ES domnul Adrian Zuckerman, a avut o scurtă întrevedere cu rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda.
Vizita a urmărit consolidarea și extinderea parteneriate și colaborări pe care Universitatea din București le-a dezvoltat de-a lungul anilor, atât cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, cât și cu universitățile din spațiul american.
Dialogul dintre cei doi, respectiv profesorul Marian Preda, rectorul Universității din București, și ES domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, a vizat, printre altele, și inițierea unui program de suport educațional și de tutoriat pentru copiii dotați care provin din zone dezavantajate și, în special, din mediul rural. Scopul programului va fi acela de a le oferi copiilor din medii dezavantajate suport material, dar și suport moral pentru tranziția de la școală la facultate, prin intermediul unor programe de mentorat susținute de mentori (studenți și profesori) de la Universitatea din București. Programul va fi lansat până la finalul acestui an, într-un parteneriat între Universitatea din București și Ambasada SUA.
Discuțiile purtate de reprezentanții celor două instituții vin la mai puțin de două luni de la ultima întâlnire, când ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, ES domnul Adrian Zuckerman, a efectuat o vizită la Universitatea din București.
La întâlnirea din 3 august 2020, despre care puteți citi mai multe aici, au participat, pe lângă rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, și Scott A. Reese, consilier pentru presă și cultură în cadrul Ambasadei SUA în România, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, în calitate de director al Fulbright România, precum și mai mulți reprezentanți ai Universității din București: prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector al UB pentru Cercetare, prof. univ. dr. Bogdan Ștefănescu, prorector al UB pentru Internaționalizare, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector al UB pentru Rețele universitare și Relații publice, și prof. univ. dr. Marian Zulean, în calitate de co-director al Black Sea Area Studies Program.
În cadrul întâlnirii sus-menționate, au fost discutate intenția Universității din București de a deveni un partener-cheie al comunității academice și de cercetarea americane din regiunea Mării Negre, posibilitățile de cooperare cu noul centru din cadrul ICUB, Black Sea Area Studies Center, precum și intenția Universității din București de a crea un centru de cercetare dedicat studiului acurateței informației și libertății de expresie.