Experiența internațională a Ambasadorilor pentru Geoparc, apreciată de colegi, profesori și reprezentați ai geoparcurilor UNESCO

Experiența internațională a Ambasadorilor pentru Geoparc, apreciată de colegi, profesori și reprezentați ai geoparcurilor UNESCO

25 septembrie, 2018 in Actualitate, Știri

În perioada 8-14 septembrie 2018, Geoparcul Internațional UNESCO „Adamello Brenta” din Italia a găzduit cea de opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO. Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” – Universitatea din București a fost reprezentat de o delegație de 14 persoane, reprezentanți ai administrației, ai partenerilor Geoparcului și Ambasadori pentru Geoparc.
Inițiativa participării Ambasadorilor pentru Geoparc la cel mai important eveniment al anului în cadrul Rețelei Globale UNESCO a Geoparcurilor a aparținut directorului Geoparcului, Alexandru Andrășanu. El consideră că prezența românească acolo a reprezentat o certitudine a faptului că Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului are un rol important în dinamica Rețelei Globale UNESCO.
„Am demonstrat că geoparcul nostru dovedește forță, creativitate și continuitate. Până acum, eram doar eu cel care le prezentam colegilor din toată lumea activitățile noastre. Acum, colegii mei din geoparcuri au putut lua contact direct cu realitatea. Geoparcul Dinozaurilor și Universitatea din București le-au prezentat o expoziție menită să îi ajute să descopere  farmecul geodiversității din geoparcurile europene precum și legătura dintre om și Pământ, într-o reprezentare artistică. Mai mult, au avut ocazia să îi cunoască pe o parte dintre tinerii Ambasadori și să asiste la expuneri despre proiectele în care suntem implicați la nivel local, național și internațional. Tinerii participanți la acest eveniment sunt elevi la Colegiul Național „I.C.Brătianu” Hațeg, un real partener educațional cu care vom derula și alte proiecte internaționale. De asemenea, sperăm ca în astfel de proiecte să reușim să implicăm cât mai multe școli de pe teritoriul Geoparcului”, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO – Universitatea din București.
În cadrul evenimentului, geoparcul din România a prezentat expoziția intitulată „Obiecte făcute din piatră. Patrimoniul imaterial al Geoparcurilor Internaționale UNESCO” – Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks. Expoziția a reunit obiecte din 32 de geoparcuri europene cu scopul de a prezenta publicului geodiversitatea Europei și rolul său în definirea identității locale. De asemenea, reprezentanții României au susținut prezentări despre programul de voluntariat și Ambasadori pentru Geoparc, precum și despre conceptul de geoprodus dezvoltat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour (proiect cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA)). Tinerii Ambasadori au promovat prin intermediul unui flash mob proiectul Instagram ”#GGNyouth”, inițiat în colaborare cu Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada, proiectul ”Călătoria lui Andi Andezit” și au discutat cu cei prezenți despre proiectele și activitățile în care sunt implicați.  La eveniment au participat circa 1.000 de persoane din 64 de țări din întreaga lume.
Recent întorși de la cea de-a opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO, desfășurată în Geoparcul Adamello Brenta din Italia, cei opt Ambasadori pentru Geoparc participanți la eveniment le-au prezentat colegilor și profesorilor de la Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg, experiența trăită.
„Conferința aceasta a fost o mare provocare educațională și culturală. Nu am crezut că voi ajunge vreodată să descopăr într-o singură săptămână oameni reprezentând diferite culturi din întreaga lume și să învăț atâtea lucruri utile. M-a impresionat faptul că, deși eram cei mai tineri reprezentanți ai unui geoparc, am fost tratați de la egal la egal de către adulți. Expoziția prezentată de geoparcul nostru a fost o ocazie pentru noi, Ambasadorii, de a lucra în echipă și de a ne cunoaște mai bine. Ghidajele în expoziție și conversațiile cu vizitatorii m-au ajutat să realizez că, indiferent cât de neînsemnat te crezi în această lume, ai de fapt rolul tău, foarte important”, apreciază Armina Miclăuș, lider al Ambasadorilor pentru Geoparc.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.