Mai mulți studenți și cadre didactice de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București fac parte din echipa proiectului RO-GEO4HUMANITY.
RO-GEO4HUMANITY este un proiect educațional internațional care pune accentul pe dezvoltarea unor competențe geofizice multidisciplinare menite să vină în întâmpinarea obiectivului 16 privind pacea și securitatea din Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (SDG-ONU). Conceput de lect. univ. dr. ing. Florina Țuluca, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și președinte al Societății de Geofizică Aplicată din România (SGAR), proiectul urmărește conștientizarea importanței pe care educația în Științele Pământului o are în construirea rezilienței la diferite tipuri de dezastre, în acord cu Obiectivele SDG-ONU.
RO-GEO4HUMANITY este un program educațional intensiv, conceput pentru a dezvolta cunoștințele necesare unei cariere în geofizică care să contribuie la asigurarea securității și păcii la nivel mondial și local. Accentul este pus pe subiecte specifice legate de detectarea semnalelor geofizice provenite de la utilizarea sau testarea de arme de distrugere în masă, precum și pe tehnologiile geofizice de localizare a obiectelor militare cu potențial exploziv care contaminează zonele în care au sau au avut loc conflicte armate.
Astfel, prima componentă a proiectului RO-GEO4HUMANITY vizează situația globală și se concentrează pe explozii nucleare și pe studiul altor hazarde cu surse antropice (explozii militare, explozii accidentale) și pe efectele lor. Activitățile educaționale din prima parte a proiectului sunt pregătite alături de specialiști în domeniu, experți tehnici în cadrul Grupului de Lucru B (Working Group B) al Comisiei Pregătitoare pentru Organizația Tratatului de Interzicere Totală a Experiențelor Nucleare (The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization – CTBTO). Activitățile practice, conduse de dr. Daniela Ghica (INCDFP, Romania) și dr. Ulrike Mitterbauer (GeoSphere, Austria), au ca scop prezentarea unor instrumente din cadrul pachetului de programe NDC-in-a-Box dezvoltat pentru: (1) analiza surselor explozive de infrasunete provenite din zona de război ucraineană și identificarea semnalelor generate de exploziile dronelor kamikaze și a bombelor, și (2) prelucrarea datelor seismice înregistrate în urma celor mai recente teste nucleare efectuate de Coreea de Nord.
A doua componentă a proiectului se concentrează pe problemele locale și vizează utilizarea tehnicilor geofizice de prospectare pentru detectarea muniției neexplodate îngropate și a minelor terestre, care prezintă un risc pentru desfășurarea activităților umane (agricultură, construcții, infrastructură). În acest sens, proiectul include o parte teoretică de prezentare a metodelor geofizice și a modului lor de aplicare pentru detectarea obiectelor de risc și un instructaj concret pentru utilizarea acestor tehnologii de detecție cu ajutorul dronelor pentru scanarea rapidă a zonelor de risc și localizarea obiectelor. Activitățile educaționale, concentrate pe competențe de utilizare a tehnicilor geofizice de prospectare pentru detectarea muniției neexplodate îngropate și a minelor terestre, sunt dezvoltate alături de specialiști în utilizarea tehnologiei geofizice pentru investigații la nivelul solului și a sistemelor geofizice aeropurtate. Studenții acceptați în cadrul programului provin de la facultăți de profil din România, Serbia și Grecia. Aceștia vor beneficia de o săptămână de training în detecția obiectelor de proveniență militară sub îndrumarea experților Radu George Dimitriu (GeoEcoMar, SGAR), Irina Stanciu (GeoEcoMar, SGAR), Sebastian Pop (Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov), Cătălin Cioacă (Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov) și Florina Țuluca (FGG, SGAR). Activitatea de teren este finanțată de Society of Exploration Geophysicists (SEG) și SEG Foundation-USA, finanțare obținută în cadrul competiției de proiecte FIELD CAMP 2024.
O a treia etapă a proiectului vizează prezentarea rezultatelor către publicul larg prin intermediul Simpozionului Internațional GeoScience 2024, care va avea loc în perioada 14-16 noiembrie 2024.
Agenda integrală a proiectului poate fi accesată aici, precum și pe site-ul SGAR.
Proiectul RO-GEO4HUMANITY este organizat de Societatea de Geofizică Aplicată din România (SGAR) împreună cu persoane cheie din Asociația BSC-SEG (Ana Suditu, Daria Măciucă, Andreea Mihaela Răducanu, Vlad Catarig-Iancu, Timeea-Maria Manolache, Mario Lazu, Gheorghe Turturea, Eduard Dragnea, Robert Alexandru Birta), studenți și cadre didactice de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.
Parteneri principali sunt Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul de Geodinamică al Academiei Române și Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.
Mai multe informații despre proiectul RO-GEO4HUMANITY sunt disponibile aici, precum și pe site-ul SGAR.
Persoanele interesate să susțină sau să facă parte din acest proiect sunt rugate să scrie la adresa de e-mail florina.tuluca@g.unibuc.ro.