Sâmbătă, 5 octombrie 2024, Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) organizează atelierul de discuții „Despre chiriașii și proprietarii locuințelor închiriate în România”. Evenimentul, se va desfășura începând cu ora 10:30 în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, sector 5).
Workshop-ul este parte a proiectului omonim coordonat de dr. Adriana Mihaela Șoaita, care își propune să înțeleagă și să explice situația chiriașilor și proprietarilor locuințelor închiriate din România, generând producerea unui Ghid de bune practici.
Așa cum au arătat mai multe studii internaționale, închirierea privată a locuințelor generează inegalități materiale, financiare și de sănătate în cea mai mare parte din lume, nereușind în general să ofere chiriașilor sentimentul de „acasă”. Cercetările academice privind statele anglo-saxone și alte țări vest-europene au ridicat semne de îngrijorare privind, de exemplu, calitatea proastă a locuințelor, anxietatea financiară a chiriașilor, frica unei mutări forțate, ridicând preocupări privind experiențele chiriașilor în țări unde aceste tranzacții de piață sunt mai degrabă ascunse și informale, prin urmare, riscante.
Proiectul „Despre chiriașii și proprietarii locuințelor închiriate în România” a evidențiat că situația din Romania este din multe puncte de vedere pozitivă. De exemplu, cei mai mulți chiriași se simt acasă în locuințele închiriate, calitatea locuințelor este relativ bună și proprietarii doresc să construiască parteneriate pozitive cu chiriașii locuințelor lor. Desigur, aceste rezultate pozitive nu înseamnă că situația nu se poate îmbunătăți, inclusiv prin promovarea bunelor practici. Sperăm ca acest Ghid de bune practici sa ajute la îmbunătățirea vieții chiriașilor – fie că este vorba de cei 252.000 înregistrați oficial sau de cei mult mai mulți estimați –, precum și a experiențelor proprietarilor de locuințe închiriate, reducând riscul și crescând încrederea între părți.
Adriana este cercetător în științe sociale, având doctoratul obținut la prestigioasa universitate King’s College London. Ea s-a alăturat Universității din București în decembrie 2022, când a câștigat prestigioasa finanțare MSCA Horizon Europe cu acest proiect. Adriana a lucrat anterior la Universitățile din Glasgow și St Andrews (Regatul Unit), precum și la Universitatea Tilburg (Olanda). Cercetările Adrianei s-au concentrat pe modalitățile prin care locuirea (cartierul, locuința, sentimentul de acasă) este influențată și influențează ideile noastre despre politică și putere, încredere și guvernare, spațiu și timp, emoții și corporalitate. Adriana a publicat larg în reviste de specialitate renumite și este recunoscută internațional prin diverse distincții și cooperări.
Totodată, Adriana este arhitect și urbanist cu drept de semnătură, având un portofoliu prolific de proiecte realizate până în 2006, când și-a început studiile postuniversitare și cariera academică internațională.
Proiectul este finanțat prin programul de cercetare și inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene în cadrul acordului de grant Marie Skłodowska-Curie nr 101059188.