Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) și Muzeul Municipiului București (MMB) au co-organizat cel de-al 37-lea seminar ArchaeoSciences.
Guest speaker al acestei ediții a fost profesorul Cornelis Stal de la Ghent University College (HOGENT, Department of Built Environment, Belgia) și HERITAGE (Grecia). El a susținut prelegerea intitulată „Date spațiale pentru studii de patrimoniu”.
Seminarul a avut loc în data de 11 martie 2025, ora 11:00 (EET), la Muzeul George Severeanu – Muzeul Municipiului București (str. Henri Coandă nr. 26, București), în Sala de Concerte, etaj 1.
Ediția seminarului s-a concentrat pe rolul dual al datelor spațiale în studiile care vizau patrimoniul cultural și arheologia peisajului. Studiile patrimoniului s-au bazat din ce în ce mai mult pe tehnici avansate de achiziție și procesare a datelor spațiale pentru a documenta, analiza și conserva siturile istorice. Această prezentare a explorat metodologii cheie, inclusiv scanarea aeropurtată cu laser (ALS), imagistica termică și multispectrală și găzduirea datelor 3D pentru aplicațiile din zona patrimoniului digital. ALS permite cartografierea de înaltă rezoluție a terenului și a structurilor, dezvăluind caracteristici ascunse sub vegetație sau suprafețe complexe. Utilizarea imagisticii aeropurtate, de exemplu, utilizarea unui vehicul aerian pilotat de la distanță (RPAS) permite crearea de ortofotografii foarte detaliate și modele 3D texturate. În plus, imaginile termice și multispectrale oferă o diferențiere îmbunătățită a materialelor și o analiză a temperaturii, ajutând investigațiile arheologice. În cele din urmă, platformele de patrimoniu digital permit partajarea interactivă și vizualizarea reconstrucțiilor 3D, încurajând implicarea și accesibilitatea. Integrarea acestor tehnologii prezintă noi oportunități pentru documentarea, conservarea și cercetarea patrimoniului cultural.
Dr. Cornelis Stal este lector la Ghent University College (HOGENT, Department of Built Environment, Belgia) și membru al HERITAGE, specializat în integrarea, procesarea și evaluarea calității scanării și fotogrammetriei laser aeropurtate și terestre pentru modelarea 3D de înaltă precizie. Expertiza sa constă în generarea automată de modele 3D geometrice, radiometrice și îmbogățite semantic, derivate din seturi de puncte neregulate și alte seturi de date spațiale. Cercetările sale acoperă scanarea laser, fotogrammetrie și geo-TIC, având o bază solidă în sistemele GIS, programarea geospațială și gestionarea datelor. Expert în Python și dezvoltarea web, el dezvoltă soluții inovatoare pentru procesarea și vizualizarea datelor spațiale. Interesele sale recente de cercetare includ aplicații spațiale AI, tehnologia UAV și partajarea de date online, cu un accent deosebit pe îmbunătățirea fluxurilor de lucru digitale pentru conservarea patrimoniului și analiza geospațială. În prezent, el se concentrează pe documentarea digitală 3D a patrimoniului cultural, valorificând tehnologii avansate pentru a îmbunătăți conservarea și cercetarea patrimoniului. În calitate de membru al Organizației de Management al Patrimoniului, el participă activ la proiecte internaționale de cercetare și școli de vară. De asemenea, supervizează cercetări de licență, master și doctorat în subiecte precum poziționarea absolută, teledetecția prin satelit, modelarea 3D integrată, aplicațiile GIS și platformele de achiziție mobile.
Evenimentul este parte a proiectului BETS (PN-IV-P2-2.1-TE-2023-0876).
Aceste seminarii sunt o inițiativă originală a Platformei ArchaeoSciences (ASp) din cadrul ICUB, care își propune să ofere un cadru de exprimare profesioniștilor din domeniul științelor arheologice din diferite părți ale lumii pentru a împărtăși cunoștințe și a transmite informații semnificative despre cele mai recente probleme referitoare la metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, reprezintă o șansă pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.