Luni, 6 decembrie 2021, Divizia ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București a organizat conferința GIS and Spatial Statistics for Cultural Heritage Assessment, susținută de dr. Ionuț Cristi Nicu de la Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU).
Evenimentul, ediția cu numărul 20 a ArchaeoSciences Seminars, a avut loc online, pe platforma Google Meet, începând cu ora 12:00 (EET).
Dr. Ionuț Cristi Nicu este doctor în Geografie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cercetător la High North Department din cadrul Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU). Cu o experiență în cercetare de peste 10 ani, el avut întotdeauna o abordare interdisciplinară, dezvoltând un mare interes pentru evaluarea și monitorizarea hazardelor naturale cu efecte directe asupra patrimoniului cultural imobil istorico-arheologic. De asemenea, Ionuț a făcut parte din numeroase expediții arheologice și geografice (Federația Rusă, Azerbaidjan), școli de teren (Australia, Italia, Federația Rusă), schimburi academice (Ucraina, Federația Rusă) și cursuri de formare (Suedia, Portugalia, România). Totodată, a fost expert cheie, expert GIS și membru în alte proiecte de cercetare sau granturi. El este autor și coautor a 28 de lucrări științifice, o carte și un capitol de carte. Anterior a lucrat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Federală Kazan (Regiunea Volga, Federația Rusă) și Universitatea Flinders (Australia). În prezent, lucrează ca cercetător principal la Departamentul High North din cadrul NIKU din Tromsø și este lector la Universitatea Flinders.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.