„Evenimentul de astăzi marchează începutul unui nou capitol. Cu sprijinul proiectului pentru universități europene, am delimitat împreună trecutul de viitorul Învățământului Superior European. ” – Themis Christophidou
Joi, 7 noiembrie 2019, Alianța CIVIS a participat la evenimentul de lansare a inițiativei pentru Universități Europene, organizat de Comisia Europeană la Bruxelles. Cu acest prilej, rectorii, președinții, vicepreședinții și liderii de proiect ai universităților partenere s-au reunit pentru a lucra și a discuta direcțiile de urmat pentru viitorul inițiativei pentru Universități Europene.
Din partea Universității din București, la eveniment a participat conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector responsabil cu Relațiile Internaționale.
Themis Christophidou, Directorul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură al Comisiei Europene a susținut în discursul său de deschidere a evenimentului, în fața a 800 de specialiști în educație că:
„Universitățile europene vor face învățarea accesibilă tuturor, se vor alinia nevoilor unei ere digitale, vor împărtăși valori comune europene și vor servi societății și bunăstării oamenilor. Să învățăm împreună, să inovăm împreună”.
Factorii de decizie politică, reprezentanții a 17 Universități Europene, studenții și cadrele universitare au explorat oportunitățile oferite de inițiativa pentru Universități Europene.
În cadrul acestui eveniment, Profesorul Astrid Söderbergh Widding, Președintele Universității din Stockholm, care a reprezentat Alianța CIVIS, a împărtășit viziunea CIVIS asupra unei universități a viitorului. El a subliniat necesitatea abordării provocărilor globale la nivel local, european și global printr-o colaborare puternică între universitățile partenere și părțile interesate din orașele, teritoriile și din regiunile africane și mediteraneene.
Ministrul finlandez al Culturii și Științei, Hanna Kosonen a încheiat evenimentul cu o remarcă adecvată momentului susținând că: „Obiectivele noastre trebuie să fie atât ambițioase, cât și incluzive. Ele trebuie să abordeze provocările noastre commune, dar și să se plieze pe diversitatea realităților noastre naționale. Trebuie să asigurăm apartenența tuturor”.