Prezentă la ediția din 2021 a Târgului de carte Gaudeamus, Editura Universității din București (EUB) invită cititorii să (re)vadă lansările de carte de la eveniment. Înregistrările pot fi urmărite accesând secțiunea Evenimente de pe pagina EUB din cadrul Târgului.
Aparițiile editoriale din secțiunea non-ficțiune
Marți, 9 martie 2021, s-a dat startul lansărilor cu lucrarea „Metode de identificare a particulelor elementare în fizica energiilor înalte”, semnată de dr. Oana Ristea. Volumul, adresat în special masteranzilor și doctoranzilor Facultății de Fizică a Universității din București, precum și specialiștilor interesați de înțelegerea metodelor de detecție folosite în Fizica nucleară relativistă, prezintă principalele metode de identificare a particulelor produse în ciocniri nucleare relativiste, metode folosite de marile experimente din acest domeniu. Invitatul special al evenimentului a fost prof. univ. dr. Alexandru Jipa, director al Departamentului de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică din cadrul Facultății de Fizică a UB.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre lucrare și despre eveniment aici.
Miercuri, 10 martie 2021, seria evenimentelor sub egida EUB a continuat cu lansarea celui de-al IX-lea număr al colecției Mediaevalia, publicație a Centrului de Studii Medievale din cadrul Universității din București.
Volumul, intitulat „Images de l’Invisible. De l’Antiquité tardive à la fin du Moyen Âge”, a apărut la EUB în luna decembrie a anului 2020 și este editat de conf. univ. dr. Luminița Diaconu de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, lect. univ. dr. Alexandra Lițu, cadru didactic și prodecan al Facultății de Istorie, și prof. univ. dr. Ecaterina Lung, directoare a Centrul de Studii Medievale și, totodată, profesoară în cadrul aceleiași facultăți. Pe lângă editori, la lansare au mai participat și lect. univ. dr. Daniela Zaharia, moderatoarea evenimentului, și lect. univ. dr. Vladimir Crețulescu.
Volumul Images de l’Invisible. De l’Antiquité tardive à la fin du Moyen Âge a fost deja indexat în Bibliografia Internațională a Evului Mediu, publicată la Editura Brepols, o recunoaștere și o răsplată pentru eforturile depuse de editori și autori. Mai multe detalii despre publicație și despre eveniment pot fi consultate aici și aici.
Vineri, 12 martie 2021, la Târgul de carte Gaudeamus a fost lansat volumul „The Licensing of Nominal and Verbal Ellipsis in Romanian”, semnat de conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, cadru didactic al Facultății de Litere și cercetător în cadrul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române. Cartea prezintă fenomenul elipsei (așa cum este înțeles acesta în literatura de specialitate curentă) și materializările acestui fenomen în limba română. Pe lângă autor, la lansare au luat cuvântul prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan (m.c. al Academiei Române) și prof. univ. dr. Rodica Zafiu.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.
Sâmbătă, 13 martie 2021, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus au fost lansate încă două cărți publicate la EUB. Prima dintre acestea, „2400 Years Of Thinking With Aristotle”, a fost editată de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, fostul rector al UB, conf. univ. dr. Cristian Iftode și prof. univ. dr. Savu Totu, toți cadre didactice ale Facultății de Filosofie.
În cadrul evenimentului au luat lua cuvântul, pe lângă autori, prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, decan al Facultății de Filosofie a UB, și conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.
În aceeași zi, a fost lansată și lucrarea „Idei filosofice și artă contemporană. Traduceri și comentarii”. Editorii acesteia sunt prof. univ. dr. Mihaela Pop și asist. univ. dr. Oana Șerban, cadre didactice ale Facultății de Filosofie ale UB. Evenimentul a fost prezentat de Oana Șerban și Eva Ivan-Haintz.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.
Duminică, 14 martie 2021, a fost prezentat publicului și volumul „Arhive și Cunoaștere”, rezultatul unui parteneriat încheiat între Universitatea din București (Facultatea de Istorie, Departamentul Istorie antică, Arheologie și Istoria artei) și Muzeul Național al Țăranului Român. Volumul construiește, printr-un discurs secund, conexiunea disciplinară dintre istorie şi etnologie şi deschiderile epistemologice pe care această conexiune – legitimată atât cultural, cât și ideologico-simbolic – le poate genera.
Coordonatoarele volumului sunt: Corina Iosif, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, conf. univ. dr. Florica (Bohîlţea) Mihuţ şi lect. univ. dr. Daniela Zaharia, de la Facultatea de Istorie a UB. Moderatorul evenimentului a fost Bogdan Iancu, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.
Seria lansărilor la Târgul de carte Gaudeamus la secțiunea non-ficțiune s-a încheiat luni, 15 martie 2021, odată cu lansarea volumului „E-parenting. Provocări actuale”, coordonat de conf. univ. dr. habil. Georgeta Pânișoară, cadru didactic la Departamentul de Psihologie al Facultății de Psihologie și Științele Educației al UB.
La eveniment au luat cuvântul și conf. univ. dr. Adina Pescaru și lect. univ. dr. Cristina Marina Ghiță, cadre didactice la FPSE.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.
Aparițiile editoriale din secțiunea ficțiune
Marți, 16 martie 2021, EUB a dat startul lansărilor din Secțiunea Ficțiune cu lucrarea „Istoria literaturii sârbe. Realismul. Ediția a II-a revizuită”, semnată de prof. univ. dr. Octavia Nedelcu, cadru didactic la Departamentul de filologie rusă și slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB.
Lansarea ediției revizuite a volumului, lansat în variantă inițială în anul 2001, prezentat de autoare, reflectă o parte din activitatea didactică și științifică a acesteia. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre lucrare și despre autoare aici.
Miercuri, 17 martie 2021, seria evenimentelor EUB a continuat cu lansarea unei alte lucrări de referință din aria traductologiei. Volumul, intitulat „Provocarea retraducerii literare. Rescrierea literaturii universale în limba română”, a apărut la EUB și este coordonat de prof. univ. dr. Liviu Franga și de prof. univ. Ioana Costa, de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a UB.
Volumul conține contribuții științifice prezentate la Simpozionul internațional despre retraducerea literară, organizat în 2019 de FLLS și Filiala București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România). Importanța lucrării în domeniu este cu atât mai semnificativă, cu cât abordează, pentru întâia oară în România, tema retraducerii în domeniul literaturii într-un cadru academic. Pe lângă coordonatori, la lansare au mai participat Peter Sragher, președintele Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și Horia Gârbea, președintele Filialei București – Poezie a USR.
Mai multe detalii despre publicație și despre eveniment pot fi consultate aici.
Vineri, 19 martie 2021, la Târgul de carte Gaudeamus a fost lansat volumul „Japanmania în spațiul cultural românesc”, semnat de dr. Alice Teodorescu.
Japanmania este o călătorie în fascinația pentru cultura contemporană japoneză (mai exact, popular culture). Cititorii vor descoperi o cercetare a cărei miză este înțelegerea legăturii afective, intime pe care anime-urile o generează, de unde a apărut și cum se manifestă ea în România, de la începutul anilor ’80 și până în prezent – totul prin prisma modului în care acest produs cultural influențează identitatea de fan și comunitățile din spațiul românesc.
La eveniment, pe lângă autoare, au luat cuvântul prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu de la Universitatea din București; asist. univ. dr. Magdalena Ciubăncan de la ASE și Cosmin Tița, fondator IZANAGI — Japanese Film Festival.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre lucrare și despre autoare aici.
Mai multe informații despre eveniment pot fi accesate pe pagina pe site-ul gaudeamus.ro și pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus.