În perioada 16-19 martie 2021, Editura Universității din București (EUB) va fi din nou prezentă la „Târgul de carte Gaudeamus” cu noile apariții editoriale din Secțiunea Ficțiune. Ediția din anul 2021 a târgului se va desfășura exclusiv online.
Astfel, marți, 16 martie 2021, începând cu ora 18:00, se va da startul lansărilor din Secțiunea Ficțiune cu lucrarea Istoria literaturii sârbe. Realismul. Ediția a II-a revizuită, semnată de prof. univ. dr. Octavia Nedelcu, cadru didactic la Departamentul de filologie rusă și slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB.
Autoarea are o activitate publicistică remarcabilă: aproape o sută de studii și articole în reviste de specialitate din țară și străinătate, precum și cinci volume de studii consacrate literaturii și culturii sârbe. În plus, de-a lungul carierei sale profesionale, prof. Nedelcu a îngrijit numeroase volume, antologii, ghiduri de conversație și dicționare. De asemenea, cunoscuta traducătoare din limba sârbă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a îngrijit și numeroase lucrări în domeniul culturii polone.
Lansarea ediției revizuite a volumului, lansat în variantă inițială în anul 2001, pe care îl va prezenta însăși autoarea, reflectă o parte din activitatea didactică și științifică a acesteia. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre lucrare și despre autoare aici.
Miercuri, 17 martie 2021, începând cu ora 17:00, seria evenimentelor EUB va continua cu lansarea unei alte lucrări de referință din aria traductologiei. Volumul, intitulat Provocarea retraducerii literare. Rescrierea literaturii universale în limba română, a apărut la EUB și este coordonat de prof. univ. dr. Liviu Franga și de prof. univ. Ioana Costa, de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a UB.
Volumul conține contribuții științifice prezentate la Simpozionul internațional despre retraducerea literară, organizat în 2019 de FLLS și Filiala București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România). Importanța lucrării în domeniu este cu atât mai semnificativă, cu cât abordează, pentru întâia oară în România, tema retraducerii în domeniul literaturii într-un cadru academic. Pe lângă coordonatori, la lansare vor mai participa Peter Sragher, președintele Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și Horia Gârbea, președintele Filialei București – Poezie a USR. Mai multe detalii despre publicație și despre eveniment pot fi consultate aici.
Vineri, 19 martie 2021, începând cu ora 18:00, la Târgul de carte Gaudeamus va fi lansat volumul Japanmania în spațiul cultural românesc, semnat de dr. Alice Teodorescu.
Japanmania este o călătorie în fascinația pentru cultura contemporană japoneză (mai exact, popular culture). Cititorii vor descoperi o cercetare a cărei miză este înțelegerea legăturii afective, intime pe care anime-urile o generează, de unde a apărut și cum se manifestă ea în România, de la începutul anilor ’80 și până în prezent – totul prin prisma modului în care acest produs cultural influențează identitatea de fan și comunitățile din spațiul românesc.
La eveniment, pe lângă autoare, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu de la Universitatea din București; asist. univ. dr. Magdalena Ciubăncan de la ASE și Cosmin Tița, fondator IZANAGI — Japanese Film Festival. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre lucrare și despre autoare aici.
Mai multe informații despre eveniment vor fi actualizate pe pagina pe site-ul gaudeamus.ro și pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus. Ediția din 2021 a Târgului de carte Gaudeamus se desfășură exclusiv online în perioada 1-31 martie 2021.