Editura Universității din București, lansări online de carte la Târgul de Carte Gaudeamus

Editura Universității din București, lansări online de carte la Târgul de Carte Gaudeamus

În perioada 9-15 martie 2021, Editura Universității din București (EUB) va fi prezentă la „Târgul de carte Gaudeamus cu noile apariții editoriale din secțiunea non-ficțiune. Ediția din anul 2021 a târgului se va desfășura exclusiv online

Astfel, marți, 9 martie 2021, începând cu ora 17:00, se va da startul lansărilor cu lucrarea „Metode de identificare a particulelor elementare în fizica energiilor înalte”, semnată de dr. Oana Ristea. Volumul, adresat în special masteranzilor și doctoranzilor Facultății de Fizică a Universității din București, precum și specialiștilor interesați de înțelegerea metodelor de detecție folosite în Fizica nucleară relativistă, prezintă principalele metode de identificare a particulelor produse în ciocniri nucleare relativiste, metode folosite de marile experimente din acest domeniu. Sunt prezentați detaliat detectorii pentru măsurarea timpului de zbor, detectorii Cerenkov, detectorii de tip calorimetru, detectorii bazați pe măsurarea pierderii liniare de energie și detectorii folosiți pentru măsurarea radiației de tranziție. Invitatul special al evenimentului este prof. univ. dr. Alexandru Jipa, director al Departamentului de Structura Materiei, Fizica Atmosferei și a Pământului, Astrofizică din cadrul Facultății de Fizică a UB.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre lucrare și despre eveniment aici.   

Miercuri, 10 martie 2021, începând cu ora 17:00, seria evenimentelor sub egida EUB va continua cu lansarea celui de-al IX-lea număr al colecției Mediaevalia, publicație a Centrului de Studii Medievale din cadrul Universității din București.

Volumul, intitulat  „Images de l’Invisible. De l’Antiquité tardive à la fin du Moyen Âge”, a apărut la EUB în luna decembrie a anului 2020 și este editat de conf. univ. dr. Luminița Diaconu de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, lect. univ. dr. Alexandra Lițu, cadru didactic și prodecan al Facultății de Istorie, și prof. univ. dr. Ecaterina Lung, directoare a Centrul de Studii Medievale și, totodată, profesoară în cadrul aceleiași facultăți. Pe lângă editori, la lansare vor mai participa și lect. univ. dr. Daniela Zaharia, moderatoarea evenimentului, și lect. univ. dr. Vladimir Crețulescu.

Rezultat al colocviului organizat în 2017 la Universitatea din București, volumul cuprinde studii circumscrise paradigmei inepuizabile a Invizibilului în cultura europeană din Antichitatea târzie și din Evul Mediu, cu accent pe reprezentările textuale și iconografice ale Divinității, emoțiilor, Diavolului sau vrăjitoriei.

Volumul Images de l’Invisible. De l’Antiquité tardive à la fin du Moyen Âge a fost deja indexat în Bibliografia Internațională a Evului Mediu, publicată la Editura Brepols, o recunoaștere și o răsplată pentru eforturile depuse de editori și autori. Mai multe detalii despre publicație și despre eveniment pot fi consultate aici  și aici.

Vineri, 12 martie 2021, începând cu ora 17:00, la Târgul de carte Gaudeamus va fi lansat volumul „The Licensing of Nominal and Verbal Ellipsis in Romanian”, semnat de conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, cadru didactic al Facultății de Litere și cercetător în cadrul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române. Cartea prezintă fenomenul elipsei (așa cum este înțeles acesta în literatura de specialitate curentă) și materializările acestui fenomen în limba română. Pe lângă autor, la lansare vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan (m.c. al Academiei Române) și prof. univ. dr. Rodica Zafiu.

Domeniile de interes predilecte ale autorului, premiat în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Senatului Universității din București cu distincția pentru „Cea mai prestigioasă publicație” în domeniul Științe Umaniste, sunt lingvistica teoretică, gramatica generativă, lingvistica romanică, lingvistica comparată, gramatica istorică a limbii române și sintaxa diacronică. Printre numeroase realizări, prof. Nicolae are o activitate științifică remarcabilă: este autor a trei cărți de autor și a patru volume, în coautoriat, a scris capitole în 16 volume de prestigiu. De asemenea, cercetătorul are peste 45 de studii și articole publicate în reviste de specialitate din România și din străinătate.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.

Sâmbătă, 13 martie 2021, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus vor fi lansate două cărți publicate la EUB. Astfel, începând cu ora 12:00, va fi lansată cartea 2400 Years Of Thinking With Aristotle”, editată de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, fostul rector al UB, conf. univ. dr. Cristian Iftode și prof. univ. dr. Savu Totu, toți cadre didactice ale Facultății de Filosofie.

„Studiind operele lui Aristotel, pare că eşti condus prin mai multe săli de expoziţie, fiecare ticsită cu probleme şi întrebări […] Aristotel caută încă răspunsul – şi ne invită să-l căutăm împreună cu el”, afirma cercetătorul Jonathan Barnes. De aproape 2400 de ani, filosofia lui Aristotel continuă să genereze dezbateri aprinse şi să inspire, în fiecare epocă, interpretări novatoare, într-un dialog neîntrerupt cu tradiţia intelectuală a Greciei antice. Reunind cercetători din toate generaţiile, cu abordări diferite şi variate subiecte de interes, editorii acestui volum speră să fi dovedit, încă o dată, caracterul complex şi inepuizabil al moştenirii aristotelice. 

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul, pe lângă autori, prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, decan al Facultății de Filosofie a UB, și conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.

În aceeași zi, însă începând cu ora 13:00, va fi lansată și lucrarea Idei filosofice și artă contemporană. Traduceri și comentarii”. Editorii acesteia sunt prof. univ. dr. Mihaela Pop și asist. univ. dr. Oana Șerban, cadre didactice ale Facultății de Filosofie ale UB. Evenimentul va fi prezentat de Oana Șerban și Eva Ivan-Haintz.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.

Duminică, 14 martie 2021, începând cu ora 12:00, va fi prezentat publicului volumul  Arhive și Cunoaștere”, rezultatul unui parteneriat încheiat între Universitatea din București (Facultatea de Istorie, Departamentul Istorie antică, Arheologie și Istoria artei) și Muzeul Național al Țăranului Român. Volumul construiește, printr-un discurs secund, conexiunea disciplinară dintre istorie şi etnologie şi deschiderile epistemologice pe care această conexiune – legitimată atât cultural, cât și ideologico-simbolic – le poate genera.

Coordonatoarele volumului sunt: Corina Iosif, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, conf. univ. dr. Florica (Bohîlţea) Mihuţ şi lect. univ. dr. Daniela Zaharia, de la Facultatea de Istorie aUB. Moderatorul evenimentului este Bogdan Iancu, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.

Seria lansărilor la Târgul de carte Gaudeamus la secțiunea non-ficțiune se încheieie luni, 15 martie 2021. Începând cu ora 17:00, va fi lansat volumulE-parenting. Provocări actuale, coordonat de conf. univ. dr. habil. Georgeta Pânișoară, cadru didactic la Departamentul de Psihologie al Facultății de Psihologie și Științele Educației al UB.

Volumul dorește să atragă atenția asupra conștientizării oportunităților, dar, în egală măsură, și a pericolelor dezvăluite de lumea digitală.

„Mediul online oferă acces instant la o cantitate imensă de informații, accesibilă imediat; sursele, însă, dincolo de confruntarea cu verificarea nivelului științific, atrag și o serie de pericole, de care trebuie să fim conștienți. Așadar, fie că vorbim despre e-parenting sau doar despre parenting, atragem atenția asupra conștientizării oportunităților, dar, în egală măsură, a pericolelor dezvăluite de lumea digitală”, este unul dintre mesajele coordonatoarei.

Coordonatoarea a scris numeroase volume de succes, a participat la numeroase granturi  și conferințe naționale și internaționale, având o activitate publicistică remarcabilă (autoare/co-autoare a peste 100 de articole). La eveniment vor lua cuvântul și conf. univ. dr. Adina Pescaru, autoare a trei cărți (în calitate de unic autor) și a colaboratoare la elaborarea altor volume de specialitate și lect. univ. dr. Cristina Marina Ghiță, autoarea a două cărți și, totodată, coautoare la alte volume în domeniul educației.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum și despre eveniment aici.

Mai multe informații despre eveniment vor fi actualizate pe pagina pe site-ul gaudeamus.ro și pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus. Ediția din 2021 a Târgului de carte Gaudeamus se desfășură exclusiv online în perioada 1-31 martie 2021.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services