Universitatea din București, prin Centrul de Studii Medievale al Facultății de Limbi și Literaturi Străine al UB, vă invită luni, 28 aprilie 2025, de la ora 18.00, la prelegerea Speaking to be Heard. Expressions of Power in the Western Mediterranean.
Prelegerea va susținută de dr. Ștefan Alexandru Anca, conferențiar la Universitatea Otto-Friedrich din Bamberg.
Evenimentul va avea loc online pe platforma Zoom, iar link-ul de conectare poate fi accesat aici.
Evenimentul aduce în atenția publicului o temă relevantă pentru studiul istoriei medievale occidentale, cu accent pe formele de exprimare a puterii în spațiul mediteraneean apusean. Prelegerea propune o analiză a discursului politic, a simbolurilor și a strategiilor de reprezentare a autorității în contextul specific al Evului Mediu.
Dr. Ștefan Alexandru Anca Este este absolvent al Universității din București, unde s-a specializat in istoria Bizanțului și a Evului Mediu. Și-a continuat parcursul academic la Universitatea din Münster cu o teză de doctorat asupra imaginii imperiale în contextul contactului dintre lumea apuseană și cea bizantină în timpul primelor cruciade. Teza sa, Herrschaftliche Repräsentation und kaiserliches Selbstverständnis. Kontakt der westlichen mit der byzantinischen Welt in der Zeit der ersten Kreuzzüge, a fost publicată în 2010 la editura Rhema Verlag din Münster.
În 2024 și-a obținut abilitarea la Universitatea din Bamberg, unde a activat ca asistent universitar. Teza sa de abilitare, intitulată Macht und Partizipation in der Krone von Aragon im 13. und 14. Jahrhundert (Putere și participare în Coroana Aragonului între secolele XIII-XIV), urmează să fie publicată.
Principalele interese de cercetare ale lui Ștefan Alexandru Anca sunt comunicarea politică în Evul Mediu și simbolistica sa, contactele dintre zonele culturale (lumea apuseană, lumea bizantină și Orientul mijlociu), istoria zonei mediteraneene și în special istoria Coroanei Aragonului.
De asemenea, este coeditor la Corpus Draculianum (ediția în limba română), al cărui scop este colectarea și editarea tuturor surselor disponibile între 1448-1650 cu privire la Vlad al III-lea Drăculea “Țepeș” (1431-1476). Primul volum, intitulat Scrisori și documente de cancelarie (Letters and Chancellery Documents), are două părți: I. Cancelarii valahe (Editura Istros, Brăila 2019) și II. Cancelarii externe (Editura Istros, Brăila 2020).
Evenimentul se va desfășura în limba engleză și este deschis tuturor celor interesați de istoria și cultura Evului Mediu.
Mai multe informații despre Centru de Studii Medievale al FLLS UB pot fi accesate aici.