Jeroen Dijsselbloem, director al Eurogrupului în perioada 2013-2018, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Jeroen Dijsselbloem, director al Eurogrupului în perioada 2013-2018, Doctor Honoris Causa al Universității din București


Universitatea din București a acordat joi, 13 decembrie 2018, titlul onorific de Doctor Honoris Causa economistului Jeroen Dijsselbloem, președinte al Eurogrupului în perioada ianuarie 2013-ianuarie 2018 și al Boardului Guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (ESM), pentru întreaga sa activitate în domeniul financiar. Prin această distincție, acordată la propunerea Facultății de Administrație și Afaceri a UB, economistului Jeroen Dijsselbloem a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
În Laudatio Domino, prof. univ. dr. Marian Zulean de la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București și coordonatorul Secțiunii de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București, a subliniat că, sub președinția lui Jeroen Dijsselbloem, Irlanda, Spania și Portugalia au implementat agenda de reforme stabilită de Eurogrup și au recâștigat accesul pe piețele internaționale. Totodată, în aceeași perioadă, ESM  a încheiat noi acorduri de asistență financiară pentru Cipru în 2013 și Grecia în 2015, ajutând aceste țări să depășească gravele dificultăți economice cu care se confruntau. Sub conducerea lui J. Dijsselbloem, a fost evitată intrarea în incapacitate de plată a unor țări membre ale zonei euro care aveau datorii excesive, acumulate în anii dinaintea crizei. Ca urmare, la sfârșitul mandatului său de președinte al Eurogrupului, zona euro nu numai că a rămas intactă, dar chiar s-a lărgit, ieșind întărită.
Jeroen Dijsselbloem a influențat pozitiv și reformele din România, sprijinind atât ieșirea României din procedura de deficit excesiv în iunie 2013, cât și noul program de asistență UE/FMI din septembrie 2013. Pe tot parcursul mandatului său, a păstrat o relație bună cu autoritățile române.
Unul dintre promotorii Uniunii Bancare și unul dintre coautorii „Raportului celor cinci președinți” din 2015, el a trasat liniile directoare pentru zona euro și pentru cei care aspiră la ea, țări care sunt direct legate de fluxurile comerciale, investiționale și valutare din zona euro.
Reușitele sale ca președinte al Eurogrupului se datorează experienței politice și administrative pe care a acumulat-o în diferite poziții: consilier municipal, director adjunct în Ministerul Agriculturii și membru al Parlamentului olandez  timp de 12 ani. În perioada noiembrie 2012-octombrie 2017 a ocupat funcția de Ministru al Finanțelor în Olanda. Ca o recunoaștere a meritelor sale, a păstrat funcția de președinte al Eurogrupului până la încheierea de drept a mandatului în ianuarie 2018 deși, în urma alegerilor, nu mai deținea funcția de ministru de finanțe al Olandei.
După ce a părăsit aceste funcții, domnul Dijsselbloem a susținut numeroase conferințe publice și a publicat o carte intitulată „Eurocriza”.
Prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa domnului Jeroen Dijsselbloem în semn de recunoaștere pentru activitatea sa remarcabilă în economie, finanțe, afaceri și integrare europeană. dar și pentru influența sa pozitivă asupra instituțiilor europene și asupra prosperității și stabilității europene.
În discursul său de mulțumire, Jeroen Dijsselbloem și-a exprimat recunoștința față de Universitatea din București, subliniind totodată că, de-a lungul carierei sale, a dezvoltat o bună colaborare atât cu miniștrii de finanțe români, cât și cu oficialii Băncii Naționale a României. Într-un discurs în care a prezentat realitățile, semnificațiile și consecințele crizei economice cu care s-a confruntat lumea și, implicit, Uniunea Europeană, economistul a explicat că, în contextul internațional complicat al zilelor noastre, misiunea UE este tocmai aceea de a asigura ancore de stabilitate. Aceasta cu atât mai mult cu cât, potrivit lui J. Dijsselbloem, principalele dificultăți cu care țările membre se confruntă nu mai sunt atât de natură economică, ci mai degrabă de securitate și migrație. În viziunea lui Dijsselbloem, rezolvarea acestor probleme este direct dependentă de o abordare comună și de o cooperare strânsă între statele europene.
În continuare, J. Dijsselbloem a susținut necesitatea continuării unor măsuri care să contribuie la o bună evoluție economică a Uniunii Europene, prin întărirea uniunii monetare, prin accelerarea politicilor unitare la nivel bancar și la nivelul piețelor de capital și prin continuarea activităților Mecanismului European de Stabilitate în sprijinirea statelor care se confruntă cu situații economice dificile.
În încheiere, J. Dijsselbloem a explicat că, pentru a face pași în direcția întăririi Europei, este nevoie de încredere între statele membre și în instituțiile europene. Dar, a subliniat el, încrederea și solidaritatea depind într-o mare măsură de modul în care guvernele își asumă responsabilitatea de a se ridica la nivelul promisiunilor pe care le-au făcut atât cetățenilor, cât și Europei.
Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa economistului Jeroen Dijsselbloem, Universitatea din București celebrează o personalitate cu totul remarcabilă, ale cărei contribuții au marcat în mod esențial istoria recentă și dificilă a zonei euro și a Uniunii Europene în ansamblu.
Broșura integrală a ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa domnului Jeroen Dijsselbloem poate fi consultată aici.

GALERIE FOTO

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.