Jeroen Dijsselbloem, director al Eurogrupului în perioada 2013-2018, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Jeroen Dijsselbloem, director al Eurogrupului în perioada 2013-2018, Doctor Honoris Causa al Universității din București


Joi, 13 decembrie 2018, Universitatea din București va decerna distincția de Doctor Honoris Causa economistului Jeroen Dijsselbloem, președinte al Eurogrupului în perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2018 și al Boardului Guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (ESM), pentru întreaga sa activitatea în domeniul financiar.
Sub președinția lui Jeroen Dijsselbloem, Irlanda, Spania și Portugalia au implementat agenda de reforme stabilită de Eurogrup și au recâștigat accesul pe piețele internaționale. De asemenea, ESM  a încheiat noi acorduri de asistență financiară pentru Cipru în 2013 și Grecia în 2015, ajutând aceste țări să depășească gravele dificultăți economice cu care se confruntau. Cipru a finalizat acordul în 2016, iar Grecia anul acesta. Se poate spune că Jeroen Dijsselbloem a contribuit la salvarea zonei euro, pentru că, sub conducerea sa, a fost evitată intrarea în incapacitate de plată a unor țări membre ale zonei euro care aveau datorii excesive, acumulate în anii dinaintea crizei.
Jeroen Dijsselbloem a influențat pozitiv și reformele din România, sprijinind atât ieșirea României din procedura de deficit excesiv în iunie 2013, cât și noul program de asistență UE/FMI din septembrie 2013. Pe tot parcursul mandatului său, a păstrat o relație bună cu autoritățile române.
El este unul dintre promotorii Uniunii Bancare și unul dintre coautorii Raportului celor cinci președinți din 2015 – trasând astfel liniile directoare pentru zona euro și pentru cei care aspiră la ea, țări care sunt direct legate de fluxurile comerciale, investiționale și valutare din zona euro.
Reușitele sale ca președinte al Eurogrupului se datorează experienței politice și administrative pe care o acumulase în diferite poziții: consilier municipal, director adjunct în Ministerul Agriculturii și membru al Parlamentului olandez  timp de 12 ani. În perioada 5 noiembrie 2012 – 26 octombrie 2017 a ocupat funcția de Ministru al Finanțelor în Olanda. Ca o recunoaștere a meritelor sale, a păstrat funcția de președinte al Eurogrupului până la încheierea de drept a mandatului în 12 ianuarie 2018 deși, în urma alegerilor, nu mai deținea funcția de ministru de finanțe al Olandei.
La sfârșitul mandatului său de președinte al Eurogrupului, zona euro nu numai că a rămas intactă, dar chiar s-a lărgit, ieșind întărită. „Pentru aceste realizări, i se cuvin nu doar mulțumirile zonei euro, ci și ale țărilor UE care nu sunt încă membre ale zonei euro, dar pentru care UE și zona euro au reprezentat mereu o ancoră de stabilitate. După ce a părăsit aceste funcții, dl. Dijsselbloem a susținut numeroase conferințe publice și a publicat o carte intitulată Eurocriza.
Pentru toate aceste merite, Facultatea de Administrație și Afaceri propune acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din București domnului Jeroen Dijsselbloem, personalitate care a marcat istoria recentă, dar dificilă, a zonei euro și a Uniunii Europene în ansamblu” se arată în laudatio pentru Jeroen Dijsselbloem.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.