Duminică, 25 noiembrie 2018, Universitatea din București, prin Direcția de Orientare Strategică și Politici Publice și Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB), în parteneriat cu Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), a organizat evenimentul TEDxCERN@IFIN-HH.
Prin acest eveniment, Universitatea din București își continuă angajamentul puternic față de promovarea în societatea contemporană a științei și tehnologiei, a cercetătorilor și activiștilor români, rol asumat încă de la fondarea sa. Astfel, alături de partenerii de pe platforma științifică de la Măgurele, UniBuc va continua să fie un important vector în modernizarea României, prin contribuția publică pe care o are în accesibilizarea științei și inovației tehnologice, prin încurajarea gândirii critice și analizei morale a noilor tehnologii, și, nu în ultimul rând, prin importanța pe care o acordă acțiunii sociale și civice.
În prezența unui public numeros, cercetători, profesori, dar și activiști civici români au pus într-o nouă lumină cele mai stringente provocări ale științei și tehnologiei contemporane. În cadrul evenimentului s-au discutat implicațiile pe care le au dezvoltarea biotehnologiilor și genomicii asupra vieții oamenilor, noile configurații sociale aduse de utilizarea datelor personale în viața online, riscurile aduse de ritmul accelerat al producției de cunoaștere științifică, dar și schimbarea pe care o poate aduce activismul civic și social în sistemul public de sănătate. Nu în ultimul rând, a fost adus în prim plan, în premieră în România, rolul cercetărilor neuroștiințifice pentru studierea și dezvoltarea moralității.
Cele două sesiuni ale evenimentului au adus împreună, în binecunoscutul format TED, intervențiile invitaților de la TEDxCERN (video) și cele de la Măgurele (live, în amfiteatrul de conferințe al IFIN-HH). Convergența tematică și calitatea prezentărilor au generat o imagine unitară și coerentă asupra înțelegerii celor mai importante provocări pe care știința și tehnologia le ridică omenirii în acest secol.
Realizarea convergenței tematice a fost garantată de specializările diverse ale invitaților: Cosima Rughiniș – profesoară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, Florin Spineanu – cercetător în cadrul Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu – fondatoarele Asociației Dăruiește Viața, Mihai Ciubotaru – cercetător în cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Mihai Miclăuș – cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, și Emilian Mihailov – directorul executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București.
În decursul acestei săptămâni vor deveni disponibile online și înregistrările prezentărilor susținute de invitații români.
Credit foto: Octavian Micu