Centrul de Cercetare a Istoriei și Circulației Ideilor Filosofice (CCIIF) anunță deschiderea seriei Lansărilor critice, proiect inițiat de conf. univ. dr. Cristian Iftode, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Scopul acestei inițiative este de a aduce în fața publicului nu numai cele mai bune apariții editoriale din sfera filosofiei practice din anul 2023, dar și oamenii din spatele lor: autori, profesori, cercetători.
Prima lansare de carte, însoțită de un dialog filosofic, este cea a volumului Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale, apărut la Editura Ratio et Revelatio în anul 2023. Lucrarea este semnată de lect. univ. dr. Daniel Nica, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB.
Evenimentul va avea loc joi, 16 martie 2023, începând cu ora 18:00, în Amfiteatrul „Mircea Florian” al Facultății de Filosofie a UB (Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6).
Dialogul filosofic, moderat de conf. univ. dr. Cristian Iftode, îi va avea ca invitați pe prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, decan al Facultății de Filosofie, și pe drd. Alexandra Zorilă, din cadrul aceleiași facultăți.
Prezentarea volumului Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale
Elaborarea volumului a fost începută în anul 2017, dar a fost încheiat, potrivit autorului, de două ori: prima dată în timpul pandemiei și a doua oară în proximitatea conflictului de la granițe.
„Tot timpul acesta, cât am scris și am rescris cartea, am rămas convins că întrebarea cine sunt eu rămâne una dintre marile provocări ale individului modern. Așadar, un prilej excelent pentru filosofie”, a subliniat Daniel Nica.
Lucrarea își propune să răspundă la următoarele întrebări din sfera filosofiei practice și a eticii:
– Este autenticitatea un scop în sine sau este doar un mijloc pentru un alt scop, mult mai înalt?
– Este autenticitatea acelaşi lucru cu sinceritatea sau sunt două noţiuni distincte?
– Care este relaţia dintre autonomie şi autenticitate?
– Constă aceasta în descoperirea unui sine originar sau în creaţia unui sine original?
– Nu cumva cultul contemporan al autenticităţii a condus fie la o revoltă narcisistă împotriva celor mai elementare norme sociale, fie – dimpotrivă – la o paradoxală îmbrăţişare a conformismului?
– Ce este, de fapt, autenticitatea: o sfidare a tuturor normelor sociale sau, mai degrabă, o interpretare neconvenţională a acestor convenţii care ne ţin laolaltă?
Mai multe receptări critice ale lucrării, semnate de către profesorii Mircea Flonta, Cristian Iftode, Emilian Mihailov și Antonio Momoc, pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre autor
Profesorul Daniel Nica predă Etică la FJSC şi este coordonatorul proiectului Scena Gândirii – Conferinţele Operei Naţionale Bucureşti.
Este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti şi absolvent al Facultății de Filosofie şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” la aceeaşi universitate.
În anii 2012 şi 2015, a fost invitat ca visiting researcher la Centrul de Etică al Universității din Oxford. Pe lângă alte studii și articole științifice, a publicat două cărţi de filosofie morală: Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericire, Editura Trei (2015) şi Etică fără Principii. Generalism şi Particularism în filosofia morală contemporană, Editura Eikon (2013).
Volumul Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale poate fi achiziționat din librării și de pe site-ul editurii Ratio et Revelatio aici.