Marți, 17 aprilie 2018, Facultatea de Litere a Universității din București organizează o dezbatere pe tema artefactelor și a modului în care trăim alături de ele, folosindu-ne de proprietățile lor sau, pur și simplu, admirându-le. Evenimentul are loc în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1, aripa dreaptă), începând cu ora 17:00.
Întâlnirea este organizată cu prilejul lansării volumului de studii „Obiecte și urmele lor. Priviri istorice, povești antropologice” coordonat de conf. univ. dr. Cristina Bogdan și de conf. univ. dr. Silvia Marin Barutcieff, apărut la Editura Universității din București. Textele cuprinse în volum sunt semnate de filologi, istorici, antropologi și istorici de artă și presupun un anumit traseu dinspre teorie către obiecte sau invers.
La eveniment sunt invitați prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, conf. univ. dr. Silvia Marin Barutcieff, și lect. univ. dr. Cătălin D. Constantin, cadre didactice la Facultatea de Litere a Universității din București. Dezbaterea va fi moderată de conf. univ. dr. Cristina Bogdan.
„Trăim într-o lume de obiecte. Obiecte cu suflet sau obiecte seci. Obiecte vechi și obiecte noi. Obiecte de unică folosință și obiecte care se transmit între generații. Obiecte unicat și obiecte produse în serie. Acest volum, coordonat de Cristina Bogdan și Silvia Marin Barutcieff, adună cincisprezece studii interesante și bine documentate despre obiecte, într-o lectură predominant antropologică. Între povestea obiectelor și teoria antropologică se poartă, în Obiecte și urmele lor, tot o negociere. În funcție de autor, drumul e dinspre teorie spre obiectele concrete sau, invers, dinspre obiectele reale către teoria antropologică. Amintiri și ipoteze de lucru. Priviri subiective și priviri științifice. Negocierea ține de fiecare autor în parte și, la urma urmei, de fiecare cititor. Poți iubi mai mult povestea, poți citi studiile din volum pentru teoria aplicată obiectelor. Obiectele ca obiect de studiu. Povestea ca teorie. Teoria ca o grilă imaginată, deci tot fictivă, de a citi și clasifica obiectele realului înconjurător”, remarcă lect. univ. dr. Cătălin D. Constantin.
