Lansarea volumului “Romanian Literature as World Literature” la Universitatea din București

Lansarea volumului “Romanian Literature as World Literature” la Universitatea din București

04 mai, 2018 in Evenimente, Știri

Luni, 7 mai 2018, Facultatea de Litere a Universității din București a organizat evenimentul de lansare a volumului Romanian Literature as World Literature, coordonat de Mircea Martin, Christian Moraru și Andrei Terian.
Găzduit în Sala de Consiliu a Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, parter), evenimentul a avut începând cu ora 16:00.
Printre invitații care au luat cuvântul cu ocazia lansării volumului Romanian Literature as World Literature se regăsesc Mircea Martin, Christian Moraru, Andrei Terian și Caius Dobrescu. Evenimentul va fi moderat de Carmen Mușat.
Volumul “Romanian Literature as World Literature”, la care au contribuit 16 universitari de la București, Cluj, Iaşi și Braşov, conţine trei secţiuni: “The Making and Remaking of a World Literature: I Revisiting Romanian Literary and Cultural History”, “Literature in the Plural” și “Over Deep Time, Across Long Space”. Volumul poate fi descris ca un manifest critico-teoretic, ce plasează literatura română la intersecţia imperiilor, regiunilor şi influenţelor, şi ale cărui concluzii au o relevanţă ce trece dincolo de problematica sistemelor culturale specifice României, romanităţii sau Europei de Est.
Lista contributorilor, în ordinea intrării în volum: Christian Moraru, Andrei Terian, Bogdan Creţu, Caius Dobrescu, Alex Goldiş, Carmen Muşat, Mircea A. Diaconu, Imre Jozsef Balazs, Ovidiu Morar, Paul Cernat, Mihai Iovănel, Mircea Martin, Bogdan Ştefănescu, Teodora Dumitru, Doris Mironescu, Mihaela Ursa.
Un detaliu important de precizat este faptul că 8 dintre cei 16 contributori sunt legaţi de Universitatea din Bucureşti, fie ca absolvenţi, fie în dublă calitate de absolvenţi şi profesori ai Universităţii din Bucureşti: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Teodora Dumitru, Mihai Iovănel, Mircea Martin, Carmen Muşat, Bogdan Ştefănescu şi Christian Moraru.
„Din toate punctele de vedere – calitatea tuturor contribuţiilor, logica internă şi studiul introductiv – Romanian Literature as World Literature conţine contribuţii extraordinare pe marginea temei. Debordând de perspective istorice, politice şi lingvistice de mare complexitate, volumul acesta, realizat de un colectiv de autori de primă-mărime, face apel la cele mai recente perspective în materie de teorii postcoloniale şi teorii ale sistemelor de lumi (world-systems). Romanian Literature as World Literature este meritoriu mai ales pentru diversitatea demersurilor teoretice, mergând de la sinteze de istorie intelectuală şi culturală până la exegeza de text”, remarcă Henry Sussman, profesor la Yale University din USA.
De asemenea, Bertrand Westphal, profesor la Universitatea din Limoges (Franţa) remarcă faptul că răspunsul la întrebarea „<<Este literatura română o literatură a lumii?>> nu e unul singur, ci multifaţetat, aşa cum sunt de fapt toate culturile lumii. Literatura română este o uriaşă intersecţie, una dintre cele mai fascinante din Europa şi din lume şi exact despre asta ne vorbeşte acest fascinant volum. Acesta este și punctul de pornire al acestei realmente impresionante cărţi, precum şi tema introducerii semnate de Martin, Terian şi Moraru – un expert de renume al <<turnurii planetare>>”.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.