Și în acest an, sărbătoarea Mărțișorului a fost marcată la Universitatea din București printr-un eveniment de referință. Astfel, joi, 27 februarie 2025, Cercul Studențesc de Etnologie și Folclor „Mihai Pop” și Centrul de Cercetări de Etnologie și Folclor ale Facultății de Litere a UB, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) din București, au co-organizat manifestarea culturală intitulată Mărțișor INP.
Evenimentul a fost dedicat elementului de patrimoniu universal UNESCO „Mărțișorul – practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie” și a reunit meșteri populari, performeri ai tradiției și tineri interesați de promovarea și transmiterea tehnicilor de confecționare a mărțișoarelor tradiționale. Acest proiect a fost organizat în acord cu Legea nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și a pus în aplicare articolul 15 al Convenției pentru conservarea patrimoniului cultural imaterial (2003), care subliniază importanța implicării comunităților în promovarea acestuia.
Atelier practic demonstrativ de meșteșugit mărțișoare
Manifestarea a avut drept obiectiv încurajarea dialogului intergenerațional prin mijloace alternative de comunicare între meșteri populari și tineri, abordând teme precum conservarea tradițiilor, transmiterea cunoștințelor și importanța patrimonială a Mărțișorului. De asemenea, evenimentul a inclus un atelier practic demonstrativ, parte a Programului cultural „Promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial”.
Participanții au avut ocazia să lucreze sub îndrumarea meșterilor olari Nicoleta și Ion Mitroi din Măldăeni, județul Teleorman, cunoscuți pentru ceramica lor inspirată din arta vechilor civilizații neolitice. Cei prezenți au putut confecționa propriile mărțișoare din lut, inspirate din motivele specifice culturilor Gumelnița și Cucuteni, descoperind astfel tehnici străvechi de modelare și ornamentare.
Evenimentul a avut și o componentă artistică deosebită, oferită de interpreții de muzică populară Alexandru Lilea (Rast, județul Dolj) și Gabriel Gorjanu-Gâlea (Turburea, județul Gorj), care au adus un veritabil “mărțișor folcloric” participanților.
Prin acest eveniment, Institutul Național al Patrimoniului și Universitatea din București au reafirmat importanța conservării și promovării patrimoniului cultural imaterial, facilitând un dialog constructiv despre rolul Mărțișorului în identitatea culturală românească și provocările actuale în protejarea tradițiilor.
Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate aici.
Universitatea din inima Bucureștiului vă urează o primăvară frumoasă!