Masă rotundă „Despre rolul și statutul femeilor în societatea românească la 1918” la Universitatea din București

Masă rotundă „Despre rolul și statutul femeilor în societatea românească la 1918” la Universitatea din București


Luni, 21 mai 2018, Facultatea de Științe Politice a Universității din București organizează masa rotundă „Centenarul Marii Uniri din perspectiva genului. Despre rolul și statutul femeilor în societatea românească la 1918”. Evenimentul va debuta la ora 16:30 în Sala „P.P. Negulescu” a Facultății de Științe Politice (Str. Spiru Haret, nr. 8).
Prin această masă rotundă Facultatea de Științe Politice propune o dezbatere a Centenarului Marii Uniri prin prisma genului. Aceasta va debuta de la faptul că Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1918 au făcut obiectul a numeroase analize istorice, politologice, sociologice, însă puține dintre acestea s-au oprit asupra locului și statutului femeilor în cadrul acestor mari evenimente istorice sau în general în societatea românească a vremii.
La deschiderea oficială a evenimentului vor participa prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, prorector al Universității din București, conf. univ. dr. Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie a Universității din București, precum și reprezentanți ai Comitetului de coordonare al UB pentru manifestările științifice organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Ionela Băluță, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.
Pe parcursul dezbaterii vor avea intervenții Maria Bucur, cadru didactic la Indiana University Bloomington, Ștefania Mihăilescu, doctor în istorie, și Mihaela Miroiu, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative.
Care sunt rolurile feminine și masculine din societatea românească în anul 1918? De la Ecaterina Teodoriu (figură feminină cunoscută și recuperată de istoria tradițională) la acțiunile de caritate, de asistență medicală sau la asociațiile de femei și feministe, femeile au fost foarte prezente în efervescența începutului de secol XX. Care era statutul social al femeilor? Care sunt revendicările asociațiilor de femei și care este răspunsul clasei politice? Care este rolul idealului feminin în ideologia națională și în ce fel complementaritatea feminin/masculin este constitutivă în ideologia naționalistă? Care a fost rolul Reginei Maria în realizarea proiectului de unire națională?
Aceste întrebări sunt teme esențiale de reflecție pentru o înțelegere nuanțată și completă a Marii Uniri de la 1918, a Primului Război Mondial și a societății românești de la acea vreme.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES), cu Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative și cu Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA) din cadrul Universității din București.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.