Marți, 21 mai 2024, Școala Doctorală a Facultății de Istorie a Universității din București organizează masa rotundă „Mărturii despre industria de automobile din România comunistă”. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul 1 al Facultății de Istorie (Politehnica Business Tower, etaj 1, Bd. Iuliu Maniu, nr. 15, București) începând cu ora 17:00. Dezbaterea se adresează studenților, masteranzilor, doctoranzilor, specialiștilor și publicului larg interesat de istoria industriei automobilistice în România.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul, în calitate de invitați, ing. Nicolae Matea (fost director general al Dacia), ec. Victor Jigman, ec. Paul Schiaucu, ec. Alexandru Ioan și ec. Ștefan Voncu.
Discuția va fi moderată de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, istoric al economiei și prorector pentru Bugetare și Resurse Umane al Universității din București, și dr. Nicolae Macovei, specialist în istoria industriei de automobile din România comunistă.
Masa rotundă „Mărturii despre industria de automobile din România comunistă” își propune să aducă în dezbatere mărturii, opinii, amintiri ale celor implicați direct în istoria celor două mărci românești. Participanții la discuție sunt persoane care au contribuit la dezvoltarea acestor mărci, cunoscători ai relațiilor cu partenerii francezi Renault și Citroën, implicați în fabricația, proiectarea și comercializarea acestor mărci.
Cu toții ne gândim imediat la „Dacia” sau „Oltcit” și, pentru foarte mulți dintre noi, aceste nume evocă amintiri și experiențe trăite sau povestite. Pentru anii României comuniste, probabil aproape fiecare familie avea câte o poveste sau o istorie de viață legată de acest mijloc de locomoție, dorit, așteptat, visat, care reprezenta – într-un fel ciudat astăzi – un semn de libertate.
Având o istorie mai lungă, „Dacia” a devenit în timp una dintre cele mai cunoscute mărci de produse românești, iar „Oltcit”, pentru o scurtă perioadă, a fost o alternativă și un nume cunoscut. Dar câți dintre noi cunoaștem istoria acestor automobile din spatele istoriilor noastre personale și specifice? Câți dintre noi cunoaștem deciziile politice, economice, culturale, tehnice care au stat în spatele dezvoltării și construirii unei industrii de automobile în România? Câți dintre noi știm povestea acelor oameni care, într-un fel sau altul, și-au adus contribuția la dezvoltarea și existența acestor automobile care fac parte deja din memoria noastră colectivă și afectivă?