Vineri, 17 martie, începând cu ora 10:00, Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse (CPES) din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București și Departamentul de Limbă și Literatură Franceză (DLLF) din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități organizează, în parteneriat cu Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, Centrul FILIA și Asociația ANAIS, masa rotundă „Discriminarea sistemică în România. Drepturile femeilor din perspectivă intersecțională”.
Evenimentul va avea loc la Lectoratul de franceză al Universității din București (strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 4, sala 402).
Masa rotundă a fost gândită ca un dialog între studenți, studente, cercetători, cercetătoare, profesori, profesoare ai/ale Universității din București, o ambasadoare – E.S. Dna Annick Goulet – și două reprezentante ale societății civile. Evenimentul va fi deschis de către profesoara Ionela Băluță (CPES), urmând scurte intervenții din partea E.S. Dna Annick Goulet, a Ionelei Băluță (CPES), a Simonei Necula și Larissei Luică (DLLF), a Andreei Rusu (FILIA) și a Elenei Arhire (ANAIS), reprezentante ale mediului asociativ.
Problematica discriminării se află încă în centrul dezbaterilor și discuțiilor, atât în mediul asociativ și socio-politic, cât și în cel științific, ceea ce dovedește amploarea fenomenului la toate nivelurile și în ce privește toată populația.
Deoarece subiectul are încă o dimensiune care depășește cu mult cadrul unei singure întâlniri, discuția va aborda, cu predilecție, situația femeilor, încercând să discute despre drepturile acestora dintr-o perspectivă intersecțională. Obiectivul principal al acestei mese rotunde va fi astfel încercarea de a înțelege mecanismele care determină inegalități și discriminări în mai multe sectoare, pentru femeile din România, de a înțelege de asemenea experiențele acestora în ceea ce privește discriminarea și de a face o analiză a stereotipurilor și a prejudecăților care o susțin. În același timp, discuția va încerca să surprindă mecanismele de susținere publică și asociativă implementate pentru a contracara discriminarea sistemică și la care femeile au acces în România.
Discriminarea pe care o suferă femeile este în esență fondată pe inegalitățile de gen, dar aceasta capătă un caracter sistemic și, ținând cont de multitudinea de factori care o (re)produc, trebuie să fie tratată dintr-o perspectivă intersecțională. Deși cel mai adesea se vorbește, în ceea ce le privește pe femei, despre sexism și patriarhat, diferitele sisteme de dominație (rasism, discriminare etnică, discriminare pe criterii lingvistice, clasism, homofobie, xenofobie etc.) se intersectează și influențează structural probleme precum violența împotriva femeilor, reprezentarea politică, accesul la diferite dispozitive socio-economice și, în mod global, dezvoltarea lor personală și profesională.
Această masă-rotundă va lansa o dezbatere în jurul mai multor problematici: care sunt factorii determinanți ai discriminării suferite de femei? Este oare vorba doar despre factori legați în mod tradițional de gen sau vorbim mai degrabă despre factori intersecționali? Care sunt mecanismele care dau naștere la discriminare și în ce punct poate aceasta să fie considerată sistemică? Cum putem lucra la combaterea acestor factori și la oprirea acestor mecanisme pentru a avea o societate egalitară și nediscriminatoare?
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.