Metropolele Universului cu astrofizicianul Aurora Simionescu

Metropolele Universului cu astrofizicianul Aurora Simionescu

22 martie 2019 în Slider principal

Vineri, 29 martie 2019, Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, cercetător cu o activitate academică și o experiență recunoscute la nivel internațional, va susține conferința „Metropolele Universului”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București începând cu ora 18:00.
Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Metropolele Universului”,  ne invită într-o călătorie spațială exploratorie, care ne va oferi o nouă perspectivă de a privi Pământul, galaxia noastră, întreg Universul, și, mai ales, pe noi înșine.
Te-ai întrebat vreodată care este „adresa noastră” în Univers? Dacă am desena o hartă a Universului la cea mai mare scară pe care o cunoaștem, cum ar arăta ea și unde am fi noi? Am putea spune că trăim într-un sat cosmic sau într-o metropolă? Știm că Pământul se află undeva în suburbiile Căii Lactee, dar cum putem compara galaxia noastră cu alte locuri din Univers?
Oare harta Universului pe care o cunoaștem astăzi a arătat așa încă de la Big Bang sau a evoluat continuu? Ce s-a întâmplat cu majoritatea atomilor din Univers în acest proces de evoluție? Oare găurile negre și materia întunecată au avut vreun rol în modificarea structurii Universului așa cum o cunoaștem acum? Toate acestea sunt întrebări care ne fascinează pe fiecare dintre noi, dar mai ales pe oamenii de știință, aceștia căutând să găsească răspunsuri încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, în cadrul conferinței, cercetătoarea Aurora Simionescu ne va ajuta să înțelegem mai bine aceste concepte și să găsim răspunsuri la toate aceste întrebări.
Aurora Simionescu este un astrofizician recunoscut la nivel internațional, în prezent profesor asistent în cadrul Institutului de Cercetare Spațială din Olanda (SRON) și consultant științific pentru satelitul Athena, un proiect de cercetare a razelor X al Agenției Spațiale Europene ce va fi lansat în 2031. În același timp, este cercetător la Universitatea Leiden și  membru afiliat la Institutul Kavli pentru Fizică și Matematică a Universului de la Universitatea din Tokyo, Japonia. După obținerea doctoratului la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Garching, Germania, Aurora Simionescu și-a continuat cercetările postdoctorale la Institutul Kavli pentru Astrofizica Particulelor și Cosmologie din cadrul Universității Stanford, universitate de top la nivel global, devenind apoi primul cercetător străin acceptat ca profesor la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA), unde a petrecut cinci ani în cadrul Institutului de Spațiu și Științe Astronautice înainte de a se întoarce în Europa. Interesele sale de cercetare sunt îndreptate asupra plasmei fierbinți în grupuri de galaxii, cele mai mari structuri din Univers.
Accesul la eveniment este gratuit în limita locurilor disponibile, iar rezervarea acestora se va face în ordinea înscrierilor. Persoanele interesate sunt rugate să își rezerve locul completând următorul formular.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.