Printre galaxii…o călătorie fascinantă prin Univers alături de astrofizicianul Aurora Simionescu

Printre galaxii…o călătorie fascinantă prin Univers alături de astrofizicianul Aurora Simionescu

02 aprilie, 2019 in Slider principal

Știai că în afară de Calea Lactee putem vedea cu ochiul liber pe cerul nopții încă o galaxie? Te-ai întrebat ce alți vecini cosmici avem și la ce distanță să află ei de noi? Știai că dacă ar exista extratereștrii în galaxia Andromeda și ar putea privi Pământul, ar vedea apariția speciei umane? Știai că „metropolele Universului” se aseamănă cu metropolele de pe Terra? Știai că spațiul dintre obiectele cerești nu este gol ci este ocupat de un gaz difuz vizibil în raze X? De asemenea, te-ai gândit vreodată că găurile negre împiedică formarea stelelor noi? Oare cum putem studia toate aceste lucruri și de ce sunt ele importante? Noi am aflat răspunsurile la toate aceste întrebări și multe alte lucruri interesante despre Univers, de la astrofizicianul Aurora Simionescu în cadrul Conferințelor UB.

Astrofizicianul Aurora Simionescu, cercetător cu activitate academică și o experiență recunoscute la nivel internațional, profesor asistent în cadrul Institutului de Cercetare Spațială din Olanda (SRON), consultant științific pentru satelitul Athena, cercetător la Universitatea Leiden și  membru afiliat la Institutul Kavli pentru Fizică și Matematică a Universului de la Universitatea din Tokyo, Japonia, a susținut vineri, 29 martie 2019, conferința „Metropolele Universului” la Sala Media a Teatrului Național București. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, s-a adresat atât publicului larg, cât și pasionaților de științe.

Conferința Metropolele Universului a oferit publicului oportunitatea de privi Pământul, galaxia noastră și întreg Universul dintr-o nouă perspectivă. În această călătorie spațială exploratorie am descoperit faptul că galaxia noastră, Calea Lactee, se află într-o zonă mai singuratică a Universului, cel mai apropiat vecin, galaxia Andromeda, se află la o distanță de 2,5 milioane de ani lumină, iar celelalte galaxii mult mai departe, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină, în zone mult mai aglomerate comparativ cu locul unde ne aflăm noi. Privite prin obiectivul unor instrumente performante, aceste structuri seamănă foarte bine cu structurile antropice dezvoltate la suprafața Terrei și observate prin intermediul sateliților. Astfel, putem face o analogie cu structura așezărilor terestre și vom identifica sate, orașe, metropole și chiar șosele ale Universului. Dacă ne gândim cum s-au dezvoltat aceste structuri pe Pământ, pornind de la structuri mici și crescând în permanență, observăm că și studiile asupra Universului artă o dezvoltare asemănătoare. Cercetătorii cred că imediat după Big Bang materia era distribuită destul de uniform în Univers, iar calculele complexe demonstrează această ipoteză respectând anumiți parametri. Mai exact, ipoteza este demonstrată când compoziția Universului este formată din 23% materie întunecată, 73% energie întunecată și doar 4% materie, adică atomii pe care îi cunoaștem astăzi.

Pe lângă privirea de ansamblu a Universului și adresa noastră în spațiu, am avut ocazia de a înțelege mai bine metodele, tehnicile și instrumentele utilizate de oamenii de știință pentru a studia structurile și modul de funcționare al Universului. Astfel am descoperit atât cum arată galaxiile în lumina razelor X, de ce nu se mai formează stele, cum arată și cum funcționează găurile negre, cât și proiectele de viitor pentru obținerea unor date cât mai complexe care să ne ofere posibilitatea de a înțelege mai bine ceea ce se întâmplă în Univers.

În cadrul conferinței, astrofizicianul Aurora Simionescu ne-a oferit oportunitatea de a descoperi informații interesante despre Univers, ne-a trezit curiozitatea și ne-a demonstrat faptul că astronomia este o știință complexă și fascinantă, care ne oferă numeroase instrumente pentru a înțelege mai multe despre cum funcționează Universul.

Accesul la eveniment a fost gratuit în limita locurilor disponibile.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.