Mihnea-Ștefan Costache, în prezent student doctorand la Școala Doctorală de Geografie „Simion Mehedinți” a Universității din București, este primul student al UB care finalizează cu succes microprogramul CIVIS „Global Awareness”.
Mihnea-Ștefan Costache a absolvit Facultatea de Geografie a UB ca șef de promoție în anul 2022, după care a urmat studiile de masterat, absolvind programul de studii „Climatologie şi resurse de apă”. Începând din acest an universitar, acesta urmează Școala Doctorală de Geografie „Simion Mehedinți” a Facultății de Geografie a UB. Profilul academic al lui Mihnea-Ștefan Costache poate fi consultat aici.
Pe parcursul studiilor, Mihnea-Ștefan Costache a participat la mai multe sesiuni de comunicări științifice, conferințe și simpozioane de specialitate. De asemenea, acesta are o activitate publicistică prolifică, fiind autor sau co-autor al mai multor articole, dintre care menționăm: Comparative analysis of surface urban heat island in 2022, using Landsat 8 and 9 satellite products. Case study: Pitești Metropolitan Area, Romania, A Review of Water Pollution in Israel and Palestine, Mapping the susceptibility to hydrological drought using GIS and remote sensing techniques in the Teleorman watershed (Romania), The spatial dynamics of Sarygamysh Lake using remote sensing and G.I.S. techniques, Analysis of floods in the Cotmeana catchment based on statistical and geographic information systems methods.
Totodată, absolventul microprogramului CIVIS „Global Awareness” a participat la mai multe activități și programe dezvoltate în cadrul Alianței CIVIS, printre care microprogramul „Civic Engagement”.
La finalizarea microprogramului CIVIS „Global Awareness”, absolvenții trebuie să cumuleze cel puțin 15 de credite transferabile (ECTS). Pe lângă acestea, studenții care urmează programul dobândesc mai multe abilități și-și dezvoltă mai multe competențe, printre care cele inter- și transdisciplinare, de cercetare, de soluționare a problemelor pentru a face față provocărilor sociale, culturale, economice, juridice, politice și ecologice ale societății actuale. În acest fel, studenții sunt educați pentru a deveni actori responsabili într-o lume globalizată.
La începutul anului universitar 2024-2025, tânărul le va împărtăși studenților UB experiența sa CIVIS. Până atunci, aceștia se pot înscrie într-o nouă serie a programului, aplicațiile fiind deschise pe platforma de mobilități CIVIS aici până luni, 30 septembrie 2024.
„«Cât trăiește, omul învață!» este o zicală pe care am auzit-o din copilărie și după care m-am ghidat în viață. De aceea m-am înscris în microprogramele CIVIS Civic Engagement și Global Awareness/ microprogramele de Angajament Civic și Conștientizare Globală, pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele și abilitățile pe aceste subiecte.
„Fiind un absolvent de Geografie, am ales cursurile cele mai apropriate de domeniul meu, adică acelea legate de dezastre și riscuri, acestea reprezentând domeniul meu de cercetare […] Profesorii au fost deschiși la întrebări și discuții și ne-au ajutat de fiecare dată când am avut o problemă. Mai mult, am observat dorința unor profesori de a ne învăța cum să lucrăm ca echipă, dar și cum să aplicăm practic teoria. Le recomand celorlalți colegi să se înscrie la aceste cursuri pentru a avea experiențe de studiu grozave, împreună cu oameni minunați. Acum, ca doctorand al Facultății de Geografie, pot spune că aceste cursuri m-au ajutat să aflu direcția pe care vreau să o urmez, adică evaluarea riscurilor și adaptarea la ele într-o lume aflată în schimbare”, a scris absolventul.
Testimonialul integral poate fi consultat aici.
Mai multe informații despre microprogramul „Global Awareness”
Microprogramul, lansat de Universitatea din București, Universitatea Autonomă din Madrid și Universitatea din Tübingen, oferă studenților și masteranzilor CIVIS posibilitatea de a dobândi competențe transdisciplinare în înțelegerea și analiza unor fenomene globale și transfrontaliere. De altfel, identificarea de soluții concrete pentru provocările globale – cum ar fi problemele legate de energie, climă și mediu – reprezintă un obiectiv de bază al Alianței CIVIS.
Cursurile incluse în microprogram oferă cunoștințe aprofundate despre globalizare și procesele transfrontaliere, precum și oportunități de a reflecta asupra interconexiunilor globale în viața de zi cu zi.
Informații complete privind acest microprogram pot fi accesate aici.
Ce sunt microprogramele CIVIS?
Microprogramele CIVIS permit studenților să combine mai multe cursuri sau module într-o manieră coerentă pentru a-și consolida sau completa programul principal de studii din facultate. Prin alegerea unui microprogram, studenții își pot construi propriul curriculum, cursurile având un caracter transdisciplinar. Microprogramele se adresează studenților de la toate nivelurile de studii (licență, masterat, doctorat).
De ce să participi la un microprogram CIVIS?
Microprogramele oferă studenților acces la:
- module monodisciplinare colaborative;
- teme extracurriculare și competențe transferabile;
- cursuri transdisciplinare pe o temă orientată spre provocări globale.
Studenții își pot construi un traseu flexibil de învățare. În plus, având în vedere că un microprogram este conceput și furnizat în parteneriat cu diferite universități din Alianța CIVIS, aceste opțiuni de mobilitate vor deschide noi experiențe de învățare, pedagogii inovatoare, schimburi culturale, multilingvism și conexiuni cu alți studenți din Alianța CIVIS.
Microprogramele CIVIS permit studenților să combine mai multe cursuri sau module CIVIS într-un singur proces de învățare coerentă, care consolidează sau completează programul lor principal de studiu. Astfel, alegând un microprogram, studenții își pot construi propriul curriculum într-un singur domeniu CIVIS sau extinzând opțiunile transdisciplinare. Programele sunt organizate pentru studenți de la toate nivelurile (licență, master sau doctorat).
Mai multe informații despre microprogramele CIVIS sunt disponibile aici, iar un scurt clip video poate fi accesat aici.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.