O echipă de 15 cadre didactice și cercetători de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) a participat, în perioada 24-28 februarie 2025, la un stagiu de mobilitate academică organizat de Universitatea din București, în cadrul subproiectului EPICoM „Educarea Profesorilor Inovativi pentru Copiii Moldovei”.
Facultatea de Psihologie și Științele Educației, prin departamentul de Științele Educației, a fost gazda acestei mobilități, organizând mai multe evenimente, mese rotunde, ateliere, vizite și interacțiuni cu specialiști din domeniul educației.
Prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector pentru Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă al Universității din București și profesor de politici publice și cercetare în educație, și prof. univ. dr. Florin Emilian Verza, decan al FPSE, au adresat mesajele de întâmpinare din partea universității și facultății, la deschiderea evenimentului.
Activitatea a fost organizată și coordonată de conf. univ. dr. Antoaneta-Firuța Tacea și lect. univ. dr. Anișoara Dumitrache, cadre didactice la FPSE.
Mobilitatea s-a desfășurat cu scopul de a explora celor mai recente inovații în educație, cu accent pe integrarea tehnologiilor educaționale, învățarea personalizată și metodele de predare inovative, internaționalizarea la nivel universitar, inițierea unor proiecte educaționale și/ sau de cercetare comune.
Pe parcursul celor cinci zile, membrii comunității academice a USARB au avut ocazia să se informeze în legătură cu: bunele practici ale Universității din București, folosite în formarea cadrelor didactice, integrarea pedagogiei digitale, dezvoltarea unui mediu educațional inovator, proiecte care vizează internaționalizarea universităților, colaborări cu alte instituții.
Pe parcursul vizitei au fost organizate: ateliere destinate dezvoltării competențelor de învățare continuă și adaptării la provocările educației moderne, dialoguri constructive cu membrii Departamentului de Științele Educației, care să faciliteze schimburi de experiențe academice, vizite în centre ale Universității din București (Centrul de Învățare UB, Laboratorul de Pedagogii Inovative EDIS), dar și la parteneri instituționali (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – Unitatea de Cercetare în Educație).
Mobilitatea academică a constituit o oportunitate pentru ambele universități, facilitând schimbul de experiențe și deschiderea unor noi perspective de colaborare, identificarea de oportunități strategice pentru dezvoltarea de proiecte educaționale și de cercetare comune, consolidând astfel parteneriatul academic.
Proiectul face parte din inițiativa „Învățământul Superior din Moldova”, implementată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Mai multe informații despre subproiectul EPICoM „Educarea Profesorilor Inovativi pentru Copiii Moldovei” pot fi accesate aici.