Miercuri, 5 martie 2025, Universitatea din București a organizat conferința-eveniment „Numitorul Comun”, un dialog între actrița Maia Morgenstern și prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, expert în lingvistică computațională și cadru didactic al Facultății de Matematică și Informatică, UB. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul „Spiru Haret” al Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (Str. Academiei nr. 14, parter, Sectorul 1, București).
Discuția, inițiată și moderată de prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, s-a desfășurat în cadrul seminarului „Solomon Marcus”, organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Aceasta continuă seria de manifestări consacrate personalității marelui matematician cu ocazia centenarului din 2025, aniversat de cele 194 de state membre ale UNESCO.
Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector UB pentru Internaționalizare și Relații Publice, și de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică a UB. Din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a fost prezent la eveniment dr. Codrin Tăut, expert Subcomisia Cultură.
În amfiteatrul arhiplin al Facultății de Matematică și Informatică, sub privirile studenților, profesorilor și cercetătorilor interesați de moștenirea academicianului, Maia Morgenstern a oferit o veritabilă lecție de pedagogie. Plecând de la afirmația lui Marcus, care deseori amintea că „educația și învățarea înseamnă spectacol”, actrița a arătat, cu fiecare nouă confesiune, cum pentru un profesor catedra este ceea ce e scena pentru actor.
De asemenea, la discuție a luat parte și prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, care a vorbit despre impactul lui Solomon Marcus atât la nivel macro, datorat cercetărilor sale și lucrărilor de referință pe care le-a publicat, cât și la nivel micro, datorat influenței indiscutabile pe care a avut-o și continuă să o aibă în viețile discipolilor săi, amintind cum academicianul „își susținea studenții până la capăt”.
Actrița a împărtășit cu auditoriul faptul că Solomon Marcus era o figură constant prezentă în casa Morgenstern, datorită părinților acesteia, ambii absolvenți ai Facultății de Matematică și Informatică a UB. A mărturisit că, în ciuda lipsei sale de apropiere față de matematică, tatăl ei îi reamintea că „matematica este regina artelor”, ceea ce a determinat-o să își dorească „să se împace cu această disciplină”.
Subliniind importanța trecerii fluide între arte și științe, Maia Morgenstern a adus în atenția publicului viziunea extrem de actuală a lui Solomon Marcus cu privire la pedagogie. Actrița a accentuat nevoia de a transforma metoda imperativă de predare, dominată de formulări precum „să se demonstreze”, „să se arate cum”, într-una mai degrabă interogativă, în care să predomine apropierea, astfel încât necunoscutele să nu mai sperie, ba dimpotrivă, să devină „un mister seducător”.
În continuarea acestei idei, Maia Morgenstern a vorbit despre frecvența cu care Solomon Marcus amintea despre greșeli, mai exact, despre importanța și curajul de a greși, spunând, în multe dintre intervențiile sale: „Se poate să te încurci, să ștergi tabla – o iei de la început.”. Actrița a concluzionat, la rândul său, referitor atât la actul educațional, cât și la cel artistic: „Poți mereu să o iei de la început, ca în jocul cu mărgele de sticlă.”
Mai mult, Maia Morgenstern a vorbit despre umanitatea și umanismul lui Solomon Marcus, un om de cultură complet, care în ciuda afinității pentru matematică și toate nuanțele sale, a mărturisit, nu de puține ori, că „poezia l-a salvat”. În acest context, actrița a evidențiat importanța traducerii informației din domeniul științific în cel artistic și viceversa.
În încheiere, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, a apelat la o metaforă inedită pentru a demonstra veridicitatea afirmației lui Marcus cu privire la asocierea dintre educație și spectacol. Folosindu-se de imaginea dreptelor paralele – pe una dintre ele aflându-se matematicianul, iar pe cealaltă, actorul – conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a localizat ca intersecție a dreptelor, și deci, a matematicianului și actorului, un anume punct de la infinit. Altfel spus, întâlnirea a arătat cum actorul încearcă să se apropie de infinit prin matematică.
Evenimentele organizate de Universitatea din București în acest context nu reprezintă doar un omagiu adus lui Solomon Marcus, ci și o platformă de dialog și schimb de idei între cercetători din întreaga lume. Printre viitorii invitați se numără specialiști de renume, precum cercetătorul Oliviero Stock, prof. univ. dr. Andrea Sgarro, prof. univ. dr. Alexandra Cornilescu, prof. univ. dr. Rada Mihalcea și prof. univ. dr. Carlos Martin Vide, care vor discuta despre impactul cercetării și gândirii academicianului în diverse domenii științifice. Primul seminar din această serie, intitulat „Povestind despre matematică și literatură: amintiri despre Solomon Marcus”, l-a avut ca invitat pe scriitorul Bogdan Suceavă.