Discuția, sub egida CNR UNESCO, parte a seriei de seminare dedicate personalității lui Solomon Marcus
Universitatea din București organizează miercuri, 5 martie 2025, conferința-eveniment „Numitorul Comun” și invită, cu această ocazie, membrii comunității universitare, la un dialog între Maia Morgenstern și prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, expert în lingvistică computațională și cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a UB.
Discuția, inițiată de prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, are loc în cadrul seminarului „Solomon Marcus” organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și continuă seria de manifestări consacrate personalității lui Solomon Marcus cu ocazia centenarului din 2025, aniversat de cele 194 de state membre UNESCO.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 în amfiteatrul „Spiru Haret” al Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (str. Academiei, nr. 14, parter, sector 1, București).
În cadrul conferinței, actrița va împărtăși amintiri din dialogurile sale cu academicianul, evidențiind profunzimea gândirii lui Marcus și felul în care ideile lui au modelat-o, atât profesional, cât și personal. De asemenea, Maia Morgenstern va reflecta asupra relevanței viziunii lui Solomon Marcus în lumea contemporană și a modului în care interdisciplinaritatea poate contribui la înțelegerea mai profundă a artei și a științei.
Seminarul „Solomon Marcus” la Universitatea din București
Solomon Marcus a fost un pionier al lingvisticii matematice și computaționale, însă contribuțiile sale se extind mult dincolo de aceste domenii. Personalitate polivalentă, el a influențat semnificativ analiza matematică, informatica teoretică, semiotica, dar și discipline aparent îndepărtate de matematică, precum antropologia culturală, biologia, istoria și filosofia științei sau educația. Cuvântul care definește cel mai bine activitatea sa este, fără îndoială, interdisciplinaritatea. Marcus însuși făcea trimitere la acest lucru: „La universitate mi-am dat seama că m-am apropiat de matematică cu ochii literaturii și teatrului, și, pe urmă, am abordat lingvistica prin prisma matematicii.”
Așadar, pentru comunitatea academică interesată de matematică, lingvistică și de intersecția acestor domenii, precum și de interdisciplinaritate în general, anul 2025 are o semnificație deosebită, marcând centenarul nașterii lui Solomon Marcus.
În acest context, Centrul de Tehnologii ale Limbajului din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București organizează o serie de evenimente dedicate centenarului nașterii academicianului. Includerea aniversării în calendarul oficial UNESCO 2025 confirmă recunoașterea internațională a contribuțiilor sale. Prin aceste manifestări, comunitatea științifică reafirmă relevanța și impactul ideilor sale în peisajul academic global.
Seminarul urmărește să mențină vie amintirea și contribuțiile lui Solomon Marcus, facilitând astfel redescoperirea de către publicul larg a academicianului ca figură esențială a științei și culturii românești, cu o influență care transcende granițele, disciplinele și timpul.
Maia Morgenstern și „Numitorul Comun” cu Solomon Marcus
Maia Morgenstern a avut privilegiul de a-l cunoaște pe Solomon Marcus datorită părinților săi, absolvenți ai Facultății de Matematică din cadrul Universității din București, care îi spuneau adesea că „matematica este regina artelor”.
Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu, a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.
Din 2012 este director al Teatrului Evreiesc de Stat și a interpretat pe scena aceluiași teatru roluri remarcabile în „Astă seară: Lola Blau”, „Jocul Regilor”, „Miss Daisy și șoferul ei”, „Parchează mașina la Harvard”, „Neguțătorul din Veneția”. Pe scena Teatrului Național București a interpretat roluri în „Visul unei nopți de vară”, „Vizita bătrânei doamne”, „Livada de vișini”, „Ecaterina cea Mare”, „Burghezul gentilom”.
De-a lungul carierei a primit mai multe premii și distincții, precum „Premiul pentru cea mai bună actriță” la Festivalul Emma (Londra) pentru rolul Maria din „Patimile lui Hristos”. În 2003, Parlamentul European de la Strasbourg a desemnat-o actrița și femeia anului. În 2017, a primit titlul de Doctor Honoris Causa Artis din partea Universității de Vest din Timișoara, iar în 2018 a fost declarată cetățean de onoare al Municipiului București.
Nu de puține ori, Solomon Marcus a explorat educația prin prisma teatrului, afirmând că „educația se află în spectacol”.
Tocmai de aceea, evenimentele dedicate centenarului său își propun să aducă acest principiu la viață: conferința din 5 martie va fi un spectacol al ideilor, un spațiu în care matematica, lingvistica și cultura converg sub semnul unui numitor comun, moștenirea lui Solomon Marcus.
De la mentor la discipol, un dialog peste generații
Prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, expert în lingvistică computațională și profesor la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, este inițiatorul acestei serii de conferințe, menite să onoreze moștenirea științifică a lui Solomon Marcus.
Într-o lume care traversează cea de-a patra revoluție industrială, unde opiniile despre rolul tehnologiei în viața noastră sunt divergente, Liviu P. Dinu își amintește deschiderea lui Solomon Marcus la nou. Dacă ar fi trăit în contextul actual, Marcus s-ar fi concentrat asupra oportunităților oferite de această evoluție și a modului în care poate fi valorificată, mai degrabă decât asupra aspectelor sale negative.
Relația dintre prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu și Solomon Marcus a început din primul an de facultate, la cursurile de Analiză Matematică. Ulterior, Solomon Marcus l-a îndrumat în cercetarea sa doctorală în lingvistică computațională, intitulată „Aspecte cantitative în studiul limbajelor”, pentru care a obținut titlul de doctor în anul 2003.
Interesele de cercetare ale prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu se concentrează pe lingvistica computațională, procesarea limbajului natural (NLP) și prelucrarea informațiilor. Totodată, a realizat studii semnificative în lingvistica istorică („Verba volant, scripta volant? Don’t worry! There are computational solutions for protoword reconstruction.”, „Pater incertus? There is a Solution: Automatic Discrimination between Cognates and Borrowings for Romance Languages”, „RoBoCoP: A Comprehensive ROmance BOrrowing COgnate Package and Benchmark for Multilingual Cognate Identification”, „It takes two to borrow: a donor and a recipient. Who’s who?”), care explorează aspecte precum identificarea protocuvintelor, determinarea perechilor de cuvinte cognate, analiza împrumuturilor și stabilirea direcției de împrumut.
Evenimentul pe care îl organizează nu este doar un omagiu adus lui Solomon Marcus, ci și o platformă de dialog și schimb de idei între cercetători din întreaga lume. Printre viitorii invitați se numără specialiști de renume, precum Oliviero Stock, prof. univ. dr. Andrea Sgarro, prof. univ. dr. Alexandra Cornilescu, prof. univ. dr. Rada Mihalcea și prof. univ. dr. Carlos Martin Vide, care vor discuta despre impactul cercetării și gândirii lui Marcus în diverse domenii științifice. Primul seminar din această serie, intitulat „Povestind despre matematică și literatură: amintiri despre Solomon Marcus”, l-a avut ca invitat pe scriitorul Bogdan Suceavă.