O săptămână dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. La mulți ani, Universitatea din București!

O săptămână dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. La mulți ani, Universitatea din București!

Universitatea din București a celebrat 160 de ani de la înființare și 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc printr-o serie de evenimente desfășurate în perioada 16 – 19 iulie 2024, organizate sub patronajul Ministerului Educației. Programul aniversar a cuprins zeci de evenimente academice și recreative, incluzând conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru, un treasure hunt educativ, workshop-uri creative de chitară, precum și o emisiune filatelică aniversară.

Evenimentul inaugural, găzduit de Opera Națională București

Seria de evenimente de referință care a marcat dubla aniversare a fost inaugurată marți, 16 iulie 2024, de o ceremonie oficială găzduită de Opera Națională din București. La reuniune au luat parte cadre didactice, cercetători și studenți, reprezentanți ai societății civile, creatori de politici publice și reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România.

Scena operei bucureștene s-a transformat într-un spațiu educativ de interconectare și de dialog cultural și transgenerațional, în care trecutul, prezentul și viitorul învățământului superior românesc au devenit surse de reflecție, dezbatere și vizionarism academic.

Astfel, programul ceremoniei oficiale a inclus, pe lângă alocuțiunile și discursurile oficiale, mai multe de momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a UB, prezentări cu privire la evoluția studenților UB, lecturi de poezie, reprezentații de șah, experimente științifice, recitaluri de muzică clasică, precum și lansarea emisiunii filatelice „UB 160”.

La eveniment au luat parte, printre alții, ministrul Educației din România, Ligia Deca, ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, precum și rectorii Universității din București din perioada post-decembristă, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, prof. univ. dr. Ioan Pânzaru, acad. prof. univ. dr. Mircea Dumitru, prof. univ. dr. Romiță Iucu și actualul rector al UB, prof. univ. dr. Marian Preda.

Au fost susținute alocuțiuni de către actuala și fosta conducere a Universității din București, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului României, Ministrul Educației, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Arhiepiscopul Mitropolit Romano-Catolic din București, Directorul General „Romfilateria” și profesori, cercetători și studenți ai UB. De asemenea, au fost prezentate mesajele transmise din partea Președintelui României, Președintelui Academiei Române, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, pe scenă au urcat și elevi-beneficiari ai programului SEED – „Sprijin Educaţional pentru Copiii Defavorizaţi”, dezvoltat și implementat de Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București, alături de Consiliul Național al Elevilor, Agenția „Împreună” și World Vision România.

Consecventă preocupării permanente de promovare a marilor valori culturale naționale, „Romfilatelia” a fost invitată să marcheze evenimentul aniversar prin lansarea emisiunii de mărci poștale. În cadrul acesteia, în imaginile reproduse pe mărcile poștale s-au regăsit ca semn de prețuire portretele unor personalități de prim rang ale instituției, printre care cel al fondatorului Alexandru Ioan Cuza și al arhitectului edificiului Universității, Alexandru Orăscu.

Tot în prima zi a seriei de evenimente aniversare, membrii comunității UB și invitații au participat la tururi ghidate în locuri ale memoriei din București, vizite ghidate la Muzeul Universității din București și la Muzeul Botanic, precum și la o recepție oficială la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB.

Analiza evoluției învățământului superior românesc, realizată de specialiști din diverse domenii

Miercuri, 17 iulie 2024, Casa Universitarilor a găzduit conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României”. Cu un puternic caracter interdisciplinar, evenimentul a reunit specialiști din diverse domenii care au discutat și analizat evoluția învățământului superior românesc.

Scopul principal al conferinței a fost de a genera noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent deosebit pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost lansat și volumul „Universitatea din București: 1864 – 2024”, o nouă ediție revizuită și adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea UB.

Soluții la provocările societale actuale, identificate la dezbaterea „160 de internaționalizare”

Ziua de joi, 18 iulie 2024, a adus la Rectoratul Universității din București, în cadrul evenimentului „160 de ani de internaționalizare. UB și alianțele universitare europene și internaționale”, reprezentanți ai rețelelor internaționale din care Universitatea din București face parte, precum CIVIS, alături de decidenți din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană, care, împreună, au analizat și identificat soluții la provocările societale actuale.

Dezbaterea a fost moderată de prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al UB. În prima parte a evenimentului, au luat cuvântul prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector pentru Internaționalizare și Relații Publice al UB, conf. univ. dr. Sorin Costreie, coordonator pentru Alianța CIVIS și rețele universitare în cadrul UB și președinte UNICA – Network of Universities from the Capitals of Europe – și, Ligia Deca, ministra Educației din România, și Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale.

În a doua parte a evenimentului, la seria de discuții, au participat reprezentanți ai rețelelor internaționale și membri din forul decizional din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană.

Tot joi, 18 iulie 2024, voluntari și studenți de la Muzeul Universității din București și Facultatea de Istorie a UB au organizat un treasure hunt educativ la Palatul Universității din București, provocând în acest fel comunitatea UB să descopere, într-un mod inedit, istoria clădirii proiectate de arhitectul Alexandru Orăscu.

„Vino să descoperi povestea a 160 de ani de istorie universitară într-o manieră aparte, la treasure hunt-ul organizat de Muzeul Universității din București, în colaborare cu studenții Universității din București”, a fost provocarea lansată de organizatori la care au participat zeci de studenți exploratori.

Tainele științelor și o piesă reprezentativă de teatru, oferite participanților la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB

Vineri, 19 iulie 2024, comunitatea universitară a UB a fost invitată în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, unde a avut loc, în zona de picnic, un eveniment care a încheiat săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc.

Realizat în parteneriat cu George, primul banking inteligent și cu studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și ai Asociației Studenților din Universitatea din București (ASUB), precum și cu echipele proiectelor SciResCareer și ResPonSE și cu sprijinul Centrului de Învățare al UB, evenimentul a propus participanților – studenți, profesori și cercetători ai UB, precum și elevi de liceu și gimnaziu – un live DJ set cu Christian Thomson, lecții de educație financiară, concursuri cu premii, photo corner, o capsulă a timpului, precum și un perete pentru mesaje inspiraționale.

În prima parte a evenimentului, participanții au avut ocazia ca tainele unor științe complexe, printre care biologia, chimia, fizica, ecologia, geografia, psihologia și științele educației, să le fie explicate de cadre didactice, cercetători și studenți ai UB.

Elementul central al evenimentului a fost piesa de teatru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, care i-a adus în fața publicului, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu și Fabian Ciobanu, studente și studenți ai UNATC.

Seria de evenimente dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Educației și cu sprijinul Băncii Comerciale Române – BCR, KPMG România, Kaufland România, Societății Civile de Avocați „Stoica & Asociații” și Aqua Carpatica.

Cu această ocazie aniversară, Universitatea din București a oferit, în perioada 16 – 18 iulie 2024, acces gratuit în spațiile Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” și a invitat iubitorii de natură să descopere cele peste 3.500 de plante pe care le adăpostește.

Nu în ultimul rând, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, și-a deschis porțile pentru comunitatea UB și a oferit acces gratuit joi, 18 iulie 2024, tuturor studenților Universității din București la expozițiile din seria „Taine și comori”. Astfel, iubitorii UB de artă au fost așteptați la Palatul „Dacia-România” să descopere expozițiile „Istoria României în 100 de portrete”, „Aurul de la Brukenthal”, „Muzeul secret”, „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” și „Atelierele din Pangratti”.

Mai multe detalii cu privire la seria de evenimente organizate de UB cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființare pot fi consultate pe site-ul special dedicat aniversării, 160.unibuc.ro.

***

Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.

Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.

Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services