Începând cu anul 2023, Institutul de Cercetare al Universității din București implementează un nou proiect, “Paths2Include”: Piețele forței de muncă europene sub presiune – perspective noi privind căile de incluziune a persoanelor în situații vulnerabile, coordonat la nivel național de dr. Iuliana Precupețu.
Coordonat la nivel internațional de dr. Elisabeth Ugreninov de la Universitatea Metropolitană din Oslo, proiectul își propune să ofere dovezi empirice de actualitate, într-o manieră comparativă și care sunt sensibile la aspecte ce țin de gen în privința procesului de ocupare a forței de muncă și cum ar putea acesta să devină mai accesibil pentru persoane aflate în situații vulnerabile. Studiul folosește o abordare intersecțională pentru a înțelege mai bine modul în care contextul creează situații de vulnerabilitate, concentrându-se pe trei procese esențiale ale pieței muncii: recrutarea, traiectoriile profesionale și, respectiv, părăsirea locului de muncă.
Prin implicarea actorilor interesați de la nivel local, național și european, proiectul își propune să elaboreze propuneri pentru politici publice eficiente și să informeze factorii de decizie relevanți în vederea maximizării impactului proiectului atât din perspectivă științifică cât și socială.
Astfel, proiectul combină diverse metode de cercetare (calitativ, cantitativ), tipuri date (primare, secundare) și abordări care vin dinspre diverse discipline (economie, științe politice, sociologie) în moduri inovatoare. Mai concret, o metodă inovatoare constă în folosirea unei anchete pe bază de chestionar, de natură experimentală, combinat cu interviuri semi-structurate realizate cu angajatori din patru țări europene (Germania, Norvegia, Polonia si România), o analiză comparativă utilizând o analiză multifactorială a unor date la nivel individual, precum și o analiză de tip micro-simulare folosind datele EUROMOD.
Astfel, proiectul poate oferi de exemplu perspective inovative asupra modului în care factorii instituționali și contextuali creează bariere sau atenuează riscul de șomaj prelungit în rândul persoanelor aflate în situații vulnerabile. Aceste perspective pot include diferențe între legislațiile privind drepturile angajaților și a sistemului de asistență socială în diferite țări, diferențe regionale în cererea sau oferta de locuri de muncă, diferențe la nivel de companie legate de dimensiunea sau stilul de management al firmei, flexibilitate în ceea ce privește sarcinile de muncă, sau condițiile de muncă și cum au fost afectate acestea în contextul pandemiei de COVID-19.
Studiul pieței muncii are o importanță mare în special în zilele noastre când ne confruntăm cu un mediu economic în continuă schimbare datorită inovațiilor tehnologice, o cursă globală accentuată între state pentru indivizi cu competențe ridicate și cu o flexibilizare tot mai mare a muncii. Mai mult de atât, în ultimi ani pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pieței muncii, determinând de exemplu închiderea unor afaceri și creșterea șomajului în anumite sectoare, dar și dezvoltarea accelerată a unor noi ramuri economice. Nu în ultimul rând, războiul din vecinătatea Uniunii Europene a dus la o creștere a prețurilor produselor alimentare și de uz larg, inflație, insecuritate și, în consecință, vulnerabilizarea unei proporții tot mai mari a populației. Prin urmare, este important să înțelegem mai bine care este impactul acestor noi provocări și cum pot pune ele presiune pe piața forței de muncă.
Proiectul “Paths2Include”: Piețele forței de muncă europene sub presiune – perspective noi privind căile de incluziune a persoanelor în situații vulnerabile este finanțat prin programul Horizon Europe, se desfășoară în perioada martie 2023-februarie 2026 și este coordonat de dr. Elisabeth Ugreninov, cercetător de la Universitatea OsloMet, Norvegia. Țările partenere în proiect sunt: Norvegia, Polonia, Italia, Luxemburg, Spania, Germania, Romania și Belgia.
Mai multe informații despre proiect pot fi consultate aici.