De curând, s-a finalizat prima etapă de selecție a proiectelor ScienceUs, din cadrul programului Horizon Europe, unde au fost evaluate 60 de propuneri ce sprijină cercetarea participativă în domeniul adaptării la schimbările climatice în Europa.
Procesul de selecție a fost gestionat de echipa interdisciplinară a Universității din București, coordonată de prof. univ. dr. habil. Cristian Iojă, cadru didactic la Facultatea de Geografie, expert direct implicat în proiect, cu având un rol strategic în elaborarea pachetului de informații și în organizarea etapelor de evaluare.
Cercetătorii din cadrul Universității din București au demonstrat o expertiză valoroasă în integrarea cercetării științifice cu participarea cetățenilor, consolidând astfel poziția României în rețeaua europeană de cercetare pentru adaptarea la schimbările climatice.
Cu o viziune integrată asupra cercetării, echipa Universității din București a contribuit la standardizarea procesului de aplicare prin dezvoltarea unui template al aplicației care a asigurat coerența și comparabilitatea propunerilor, a oferit sprijin aplicanților în completarea cererilor de finanțare, clarificând criteriile de eligibilitate și etapele de selecție, și a definit criterii riguroase pentru evaluarea calității proiectelor, punând accent pe relevanța pentru adaptarea la schimbările climatice, potențialul de scalabilitate și replicare, precum și contribuția la politicile publice.
Obiectivul principal – accelerarea adaptării la schimbările climatice
ScienceUs este o inițiativă finanțată prin programul Horizon Europe, care are scopul de a accelera adaptarea la schimbările climatice prin sprijinirea proiectelor de tip citizen science. ScienceUs își propune să sprijine proiecte locale și să contribuie la crearea unei rețele europene de inițiative de citizen science, promovând un model de colaborare între cetățeni, mediul academic, autorități și sectorul privat pentru un viitor mai sustenabil.
Programul, intitulat Academia ScienceUs, este structurat în trei etape – Seed, Flourish și Harvest – oferind asistență financiară și consultanță pentru extinderea inițiativelor cu impact la nivel european. După finalizarea procesului de selecție, proiectul ScienceUs continuă cu un program structurat în trei etape esențiale, menite să sprijine extinderea și consolidarea inițiativelor de citizen science la nivel european. Și pe parcursul acestor etape, Universitatea din București, prin echipa interdisicplinară, va continua să joace un rol esențial, asigurând expertiza științifică și suportul metodologic pentru implementarea și extinderea proiectelor.
Citizen science, sau știința cetățenească, implică activ publicul în cercetarea științifică, unde cetățenii contribuie fie cu efort intelectual și cunoștințe de mediu, fie cu resurse proprii. În cadrul ScienceUs, acest model de cercetare este considerat esențial pentru dezvoltarea unor soluții inovatoare, iar proiectele participante vor contribui la colectarea de date la scară largă și la procesul de învățare reciprocă între cercetători și cetățeni.
ScienceUs este o inițiativă a programului Horizon Europe, desfășurată prin Alianța Universitară CIVIS, care reunește 11 universități europene de prestigiu și încurajează cercetarea colaborativă pentru soluționarea unor provocări globale. În cadrul CIVIS, Universitatea din București și celelalte universități membre contribuie la crearea unor rețele europene de citizen science, consolidate prin cooperare interdisciplinară, diseminare și transfer de cunoștințe.
Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe site-ul oficial al ScienceUs.