fbpx

„FOTOGEOGRAFICA este apreciată ca un adevărat ambasador cultural și al turismului românesc” – interviu cu prof. univ. dr. habil. Cristian Iojă

„FOTOGEOGRAFICA este apreciată ca un adevărat ambasador cultural și al turismului românesc” – interviu cu prof. univ. dr. habil. Cristian Iojă

Senatul Universității din București a acordat premiul pentru cea mai bună inițiativă civică la categoria Științele Vieții și Pământului proiectului studențesc FOTOGEOGRAFICA, coordonat de Casa de Cultură a Studenților din București, având între partenerii tradiționali Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București.

Inițiativa civică propune un concurs anual de fotografie destinat tinerilor, orientat pe două secțiuni majore: Patrimoniu Natural și Patrimoniu Cultural. Din anul 1997, concursul a angajat peste 7000 de concurenți, a premiat 200 tineri, a expus 20 000 de fotografii, a avut 175 000 de vizitatori și a presupus publicarea a 16 albume foto și a unui CD. Au fost editate 14 albume foto cu o mare relevanță pentru înțelegerea geografiei locurilor: Misterele Olteniei de sub Munte, Plaiurile Vrancei, Enigmele Buzăului, Ţinutul Neamţului, Din tainele Bucovinei, Haţeg – ţinutul dinozaurilor, Din lumea Banatului, Pădurea Craiului – țara dintre Crişuri, Ținutul Vulcanilor – izvor de civilizație, Descoperirea Naturii în Gorjul Montan, Dobrogea la răscrucea timpurilor, Transilvania – inima României, Civilizația Mărginimii și Ținutul Pădurenilor – inima de fier a Daciei străbune. Concursul este acompaniat de prezentări științifice ale unor teme de actualitate, în decursul celor 25 de ediții fiind expuse peste 160 de prezentări, cu o participare de peste 18000 de persoane la serile Fotogeografica.

Despre parteneriatul dintre Facultatea de Geografie a UB și Casa de Cultură a Studenților din București, semnificațiile civice ale evenimentelor derulate în cadrul programului de-a lungul anilor și importanța premiului acordat de Senatul Universității din București am discutat cu prof. univ. dr. habil. Cristian Iojă, cadru didactic la Facultatea de Geografie, direct implicat în proiect.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră, din ipostaza de partener „de cursă lungă”, obținerea acestui premiu, în cadrul celei de-a V-a ediții a Premiilor Senatului?

Cristian Iojă: Într-o Românie în rapidă schimbare, multe începuturi sfârșesc repede, fie că sunt firme, politici, proiecte, mai mari sau mai mici. De aceea, un fenomen cultural-educativ care împlinește 25 de ani capătă valoare de tradiție și ne dă sentimentul de durabilitate, mai ales că este opera unei generații noi – studenți, elevi, tineri fără vârstă.

Începută ca o inițiativă a unui grup de studenți de la Facultatea de Geografie, Universitatea din București, „Fotogeografica” a ajuns, iată, la o vârstă jubiliară – 25 de ani. Încă de la început, cei care au contribuit la acest demers și, în special, coordonatorul proiectului, domnul Paul Bordaș, și-au propus în cadrul proiectului să aducă la lumină prin arta fotografică vastul patrimoniu natural și cultura al României. Este un merit și în același timp o recunoaștere a acestui curent creator. Ca partener, Facultatea de Geografie s-a alăturat entuziasmului domnul Paul Bordaș, care este principalul regizor al acestui fenomen cultural. Mai departe, vorbesc rezultatele.

R.: Povestiți-ne în ce au constat în mod concret proiectele desfășurate în perioada 1997-2021 și ce dificultăți ați întâmpinat în timpul pandemiei?

C.I.: În paralel cu manifestarea competițională, au fost realizate prezentări și dezbateri cu tematici specifice artei fotografice, științei și sporturilor extreme, susținute de importante personalități în domeniu. Din cadrul acestor evenimente, au fost lansate numeroase proiecte și acțiuni, le exemplificăm aici, „Ecostud, dezbateri publice privind conștientizarea problemelor de mediu” și „Programul de promovare a patrimoniului natural și cultural al României prin intermediul studenților”, denumit ulterior România Student Tour. Amintim și câteva dintre dezbaterile publice de mare rezonanță, „Seismele-impact asupra societăţii umane”, „Turismul şi ecoturismul”, „Prevenirea şi managementul calamităţilor natural”, „Fondul forestier al României”, „Fondul cinegetic al României”, „Managementul deşeurilor”, „Schimbările climatic”, „Dezvoltarea durabilă a României”, „Resursele de apă ale României – România între deșertificare şi inundații catastrofale”, „Resursele energetice ale României” și „Transporturile şi mediul”.

În anul 2020, constrânși de starea de urgență decretată în România, în contextul determinat de restricțiile impuse de pandemie, s-a găsit o soluție inedită: lucrările Salonului Național de Fotografie Fotogeografica au putut fi vizionate doar în vitrinele Foaierului Media al Teatrului Național „I.L. Caragiale”, din exterior. Premierea și tot programul cultural complementar s-au desfășurat în mediul virtual. În tot acest timp, cele 14 albume din colecția România Student Tour, Misterele Olteniei de sub Munte, Plaiurile Vrancei, Enigmele Buzăului, Ţinutul Neamţului, Din tainele Bucovinei, Haţeg – ţinutul dinozaurilor, Din lumea Banatului, Pădurea Craiului – țara dintre Crişuri, Ținutul Vulcanilor – izvor de civilizație, Descoperirea Naturii în Gorjul Montan, Dobrogea la răscrucea timpurilor, Transilvania – inima României, Civilizația Mărginimii și Ținutul Pădurenilor – inima de fier a Daciei străbune, au fost transpuse video și difuzate online.
R.: În nominalizarea pentru Premiile Senatului, prof. univ. dr. Alexandru Nedelea, decan al Facultății de Geografie a Universității din București, a subliniat că prin „Fotogeografica a fost arătată o altă geografie a României, aceea în care imaginile pledează pentru valorile naturale și culturale, mai puțin alterate, un mesaj mai ușor perceptibil și cu un impact mai mare pentru societate”. Este acesta scopul propus, de a expune publicului fațete noi ale unei geografii a țării noastre?

C.I.: Fotogeografica s-a transformat într-o „mișcare-fenomen”, dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, completat cu o multitudine de activități, publicații, expediții de teren și o permanentă interogație despre rolul acestui gen. Standardul a crescut, an de an, iar premianții au devenit ulterior profesioniști respectați, cu trofee în competiții prestigioase internaționale, au ilustrat publicații și albume, au făcut expoziții personale. Imaginile lor sunt nu numai un document ci și un îndemn. Patrimoniul natural și cultural este o parte importantă din identitatea noastră și o moștenire ce obligă. O altfel de GEOGRAFIE.

R.: Cât de importantă a fost implicarea Facultății de Geografie în derularea proiectului, începând cu anul 1998, moment în care, de altfel, apare și cadrul competițional, precum și Serile Fotogeografica, prezentări și dezbateri cu renumiți profesori ai facultății, cercetători și alpiniști?

C.I.: Fotogeografica a apărut ca iniţiativă a unui grup de studenți din Facultatea de Geografie a UB care au dorit creșterea în comunitate a gradului de conștientizare a valorii patrimoniului cultural și natural, prin arta fotografică, având ca tematică, inițial, peisajul natural. Ideea de competiție pe teme geografice avea să fie expusă în anul 1994 de profesorul cercetător Dumitru Baltă. Aceasta a fost preluată și dezbătută în cadrul Clubului Facultății de Geografie a Ligii Studenților și transpusă într-o primă formă în anul 1997.

În anul 1998, conducerea Facultății de Geografie acordă sprijin în organizare, prin jurizarea și premierea lucrărilor. Tot din acest an se organizează primele prezentări și dezbateri cu renumiți profesori ai facultății, cercetători și alpiniști, ceea ce se va concretiza ulterior în programul complementar „Serile Fotogeografica”. Dintre cei ce și-au adus contribuția în dezvoltarea programului conex, menționăm aici profesori și absolvenți ai Universității din București, precum, Mihai Ielenicz, Emil Vespremeanu, Marcian Bleahu, Cristian Lascu, Constantin Lăcătușu, Maria Pătroescu, Nicolae Țicleanu, Alexandru Andrășanu, Bogdan Suditu, subsemnatul și foarte mulți alții.

R.: Prin ce s-a distins de edițiile anterioare cea din anului 2021 și care au fost implicațiile civice ale evenimentului?

C.I.: Jubileul 25 Fotogeografica a fost marcat prin deschiderea unei noi categorii, OPEN, pentru toți fotografii amatori ori profesioniști din România, dar a păstrat și caracteristica inițială de tineret, prin categoria studenți/elevi și lansarea volumului jubiliar „Fotogeografica – un sfert de veac”, la Galeria de Onoare a Palatului Parlamentului, în deschiderea Repatriot Summit 2021. Putem afirma că fiecare ediţie Fotogeografica a fost o vitrină deschisă a momentului, dar şi un fel de capsulă a timpului căci, an după an, s-a scris, o cronică ce numără deja 25 de capitole, un demers unic prin longevitate şi seriozitate.

La amploarea acestui curent au contribuit numeroși fotografi celebri, exploratori, jurnaliști, renumite personalități din domeniul academic și nu numai, recunoscuți faptic ca adevărați ambasadori culturali ai României. Prestigioase instituții culturale, de știință și educație, organizații patronale ori neguvernamentale din diferite medii au recunoscut în Fotogeografica un portal spre un eden virtual. Suportul mediatic a fost și el unul consistent, prin publicarea unor articole despre activitățile derulate ori despre participanți în revistele de specialitate, dar mai ales în cotidiane sub formă de anunțuri, reportaje, interviuri ori emisiuni tematice. Cataloagele Fotogeografica şi albumele România Student Tour, produse culturale autentice, au fost prezentate la diverse evenimente naţionale şi internaţionale, fiind apreciate ca adevărate mijloace de informare și instruire prin artele vizuale. Aici trebuie subliniat aportul Casei de Cultură a Studenților din București și contribuția lui Paul Bordaș în dezvoltarea proiectului Fotogeografica.

R.: După 25 de ediții, Fotogeografica a devenit unul dintre cele mai importante concursuri naționale de fotografie care are ca tematică promovarea valorilor naturii, a culturii şi tradiţiilor româneşti de pe teritoriul României. Vă propuneți să includeți și alte categorii pentru edițiile viitoare?

C.I.: Această stare de spirit de mare valoare, specifică învingătorilor, va continua și își va păstra formatul inițial, cu alternanță de la o ediție la alta, între peisajul natural, wildlife și patrimoniu cultural. Se vor realiza în continuare noi albume, expoziții și expediții în toate zonele geografice ale țării. Manifestarea a devenit o tradiție culturală în România și un brand consacrat, Fotogeografica fiind apreciată ca un adevărat ambasador cultural și al turismului românesc.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services