Universitatea din București vă invită, luni, 13 ianuarie 2025, la seminarul „Povestind despre matematică și literatură: amintiri despre Solomon Marcus”, susținut de scriitorul și profesorul Bogdan Suceavă (California State University, Fullerton, SUA.)
Seminarul se va desfășura începând cu ora 17:00 în sala Google din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (str. Academiei, nr. 14, etajul 2, sector 1, București).
Discuția are loc în cadrul seminarului „Solomon Marcus” organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și deschide seria de manifestări consacrate personalității lui Solomon Marcus cu ocazia centenarului din 2025, aniversat de cele 194 de state membre UNESCO.
Despre eveniment
Seminarul, susținut de profesorul Bogdan Suceavă, va evoca o serie de dialoguri purtate în perioada 1989-2015 cu profesorul Solomon Marcus despre spațiile Barbilian, invarianți de curbură, literatură, rolul matematicii în societate, felul cum matematica ar trebui prezentată publicului larg, unde ar trebui publicată matematica și cum ar trebui să răspundă procesului editorial. Pornind de la o serie de imagini și schimburi de mesaje despre aceste subiecte, discuția își propune să provoace o profundă reflecție despre dimensiunea umanistă a matematicilor.
Organizat de Centrul de Tehnologii ale Limbajului din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, seminarul va fi moderat de profesorul Liviu P. Dinu și va include evocări realizate de profesorul Marian Preda, rectorul Universității din București, Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică a UB, și Ionel Urdea Marcus, apropiat colaborator al lui Solomon Marcus.
Bogdan Suceavă s-a născut la 27 septembrie 1969, la Curtea de Argeș. A urmat studii în matematică la Universitatea din București (licență 1989‑1994, master 1994‑1995) și la Michigan State University (doctorat, 1996‑2002). Din august 2002 este profesor în cadrul Departamentului de Matematică al California State University, Fullerton, SUA. În 2020 a primit premiul „George Pólya” din partea Asociației Americane de Matematică pentru articolul „Eclectic illuminism: Applications of affine geometry” („Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine”), scris împreună cu A. Glesser, M. Rathbun și I.M. Serrano. Are lucrări de matematică publicate în Notices of the American Mathematical Society, Houston Journal of Mathematics, Taiwanese Journal of Mathematics, American Mathematical Monthly, Mathematical Intelligencer, Beiträge zur Algebra und Geometrie, Differential Geometry and Its Applications, Czechoslovak Mathematical Journal, Publicationes Mathematicae, Results in Mathematics, Tsukuba Journal of Mathematics, Contemporary Mathematics, Historia Mathematica și altele.
Este autor a 20 de volume scrise în limba română, între care: Venea din timpul diez (roman, Polirom, 2004, 2010, 2014; tradus în maghiară, bulgară, engleză și cehă; pentru această ediție, Jiří Našinec a primit premiul „Josef Jungmann” pentru cea mai bună traducere în limba cehă din anul 2014), Miruna, o poveste (Curtea Veche, 2007, 2008; Polirom, 2017, tradusă în engleză, italiană, slovenă și persană), Noaptea când cineva a murit pentru tine (Polirom, 2010; tradusă în maghiară), Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund (eseu, Polirom, 2022; premiul Agenției de Carte și premiul Societății Leibniz 2022). Cel mai recent volum este Furtuna barocă, Polirom, 2024.
Despre Seminarul „Solomon Marcus”
Seminarul “Solomon Marcus” vizează în general subiecte legate de lingvistica matematică și computațională și procesarea limbajului natural.
În 2025 seminarul va fi dedicat personalității lui Solomon Marcus, unul dintre pionierii lingvisticii matematice și computaționale din întreaga lume și se va desfășura sub egida UNESCO, care în 2025 îl aniversează pe Solomon Marcus cu ocazia centenarului. Pe parcursul acestui an, seminarul va deveni itinerant, astfel încât Solomon Marcus să poată fi (re)descoperit de un numar cât mai mare de oameni.
Următorii invitați sunt Oliviero Stock (Trento, Italia), Andrea Sgarro (Trieste, Italia), Alexandra Cornilescu (București, Romania), Rada Mihalcea (Michigan, USA), Carlos Martin Vide (Tarragona, Spania) etc., la date care vor fi anunțate ulterior.
Seminarul este organizat de profesorul Liviu P. Dinu (Human Language Technologies Research Center, Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din Bucuresti, Romania), care poate fi contactat la adresa de e-mail: ldinu@fmi.unibuc.ro.