12 studenți de la Facultatea de Istorie a Universității din București au participat în perioada noiembrie 2020-februarie 2021 la cursul „Food in History 1400-2000”, organizat sub egida CIVIS.
Cursul reprezintă unul dintre proiectele pilot desfășurate în cadrul CIVIS în vederea dezvoltării unor programe și experiențe interactive și integrate, dar și a armonizării diverselor reglementări naționale, programe de studiu, stiluri de predare și sisteme de evaluare. Acesta a adus împreună 40 de studenți de la Universitatea din Tübingen, 12 studenți de la Universitatea din București, 2 studenți de la Universitatea Autonomă din Madrid și 2 studenți de la Universitatea Sapienza din Roma.
Coordonator al programului din partea Universității din București a fost pe tot parcursul cursului prof. univ. dr. Mirela Murgescu, directoare a Departamentului de Istoria Românilor și a Sud-Estului European și titulară a mai multor cursuri de popular culture.
La nivelul CIVIS, programul a fost inițiat și coordonat de prof. Christina Brauner și prof. Daniel Menning, de la Universitatea din Tübingen, care au plecat de la ideea că mutarea interacțiunii didactice în online reprezintă o oportunitate de a coopta la activitățile Universității din Tübingen și un număr de studenți străini, care ar putea să se alăture virtual cursului.
Inovația UB în cadrul programului Food in History
Prof. Mirela Murgescu, coordonator din partea UB al programului, a subliniat că acesta nu și-a propus să fie o istorie a alimentației, ci mai degrabă să devoaleze implicațiile pe care alimentația și mâncarea le-au avut în istorie asupra societăților umane, asupra comportamentelor, sociabilităților, identităților, precum și relevanța pe care studiul alimentației în istorie o poate avea pentru lumea de astăzi, confruntată cu foamete, crize alimentare și obezitate.
În mod concret, programul a inclus un set de prelegeri în limba engleză pe teme dintre cele mai diverse, care au fost disponibile pe platforma Universității din Tübingen pe tot parcursul perioadei și la care studenții au putut reveni ori de câte ori au dorit să-și lămurească anumite aspecte sau să aprofundeze vreunul dintre subiectele abordate. Prelegerile au fost susținute în principal de prof. Christina Brauner și de prof. Daniel Menning, dar și de profesori de alte universități.
Prelegerile au fost secondate de un forum online, prin intermediul căruia studenții au avut posibilitatea să formuleze întrebări și să ridice probleme conexe, pe care să le dezbată cu profesorii sau între ei.
În plus, cei 12 participanți de la Universitatea din București, toți studenți în ultimul an la Facultatea de Istorie, au beneficiat în cadrul acestui program de ateliere interactive, inovative și aplicative susținute online săptămânal de prof. Mirela Murgescu pe baza tematicilor abordate în prelegeri sau a altor subiecte specifice.
Astfel, la partea practică de seminar, studenții au avut activități dintre cele mai inovative. De exemplu, în legătură directă cu prelegerea referitoare la alimentație și identitate și la modul în care alimentația ne integrează într-o zonă identitară, fie ea religioasă, etnică, de gen, națională sau de orice altă natură, tema pe care studenții au avut-o de rezolvat a fost legată de ziua de 1 Decembrie și de întrebarea dacă este posibilă construirea unui meniu specific tradițional. Tot în cadrul acestor ateliere, în luna decembrie, studenții au realizat un calendar de advent, în care fiecare secțiune zilnică includea fie un text academic, legat de tematica cursului, fie un videoclip, fie o recomandare la un film care face referire la problematici din sfera alimentației.
Mai multe detalii despre conținut, tematică și semnificații ale cursului „Food in History 1400-2000” sunt disponibile într-o înregistrare video cu prof. Mirela Murgescu.
Pe fundalul înregistrării cu prof. Mirela Murgescu, un extras din prima carte de bucate printată în limba germană (1485). Sursă: https://www.medievalists.net/2011/05/italian-renaissance-food-fashioning-or-the-triumph-of-greens/medieval-kitchen/
Evaluare pe bază de mini-documentare și sondaje de opinie despre cultura mititeilor în România
Pentru evaluarea din cadrul cursului, cei 12 studenți ai Facultății de Istorie a UB, împărțiți în trei grupe, au de realizat câte un material video de 15 minute cu subiect din tematica cursului Food in History. În realizarea materialelor, viitorii istorici au posibilitatea de a-și alege conținutul și tipul de surse utilizate, cu condiția respectării tuturor rigorilor de citare.
Totodată, prof. Mirela Murgescu și studenții participanți la acest curs propun, cu scop de cercetare științifică, un sondaj de opinie pe bază de chestionar Despre cultura „micului” sau „mititeilor” în România. Acesta poate fi accesat și completat în doar câteva minute aici.
Cursul a fost organizat de Universitatea din Tübingen în parteneriat cu Universitatea din București, Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma și Stockholm University.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 de cadre universitare și cercetători.