Prelegerea „Dimensiune, mișcare și auto-percepție la Aristotel”, susținută de Dr. Fabrizio Bigotti în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”

Prelegerea „Dimensiune, mișcare și auto-percepție la Aristotel”, susținută de Dr. Fabrizio Bigotti în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”

02 iulie 2018 în Evenimente, Știri

Joi, 12 iulie 2018, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 17:00.
Tema prelegerii susținute de Dr. Fabrizio Bigotti, cercetător la Universitatea din Exeter și profesor invitat la ICUB – Secția Științe Umaniste, este „Dimensiune, mișcare și auto-percepție la Aristotel”. Fabrizio Bigotti va arăta că Aristotel definește percepția ca facultate „definitorie” a cărei analiză filosofică este extrem de dificilă. Pe de o parte, ea pare să implice o dispoziție activă din partea subiectului pentru a distinge fenomene și a le clasifica; pe de altă parte, ea presupune și o formă de pasivitate în măsura în care fără stimuli externi organele de simț nu sunt activate. Pentru a complica și mai mult lucrurile, Aristotel considera că „dimensiunea” (megetos) este adevăratul obiect al oricărei percepții, chiar dacă definește precepția ei de către fiecare individ ca un proces structural: „forma”. În general, definirea dimensiunii ca obiect al percepției prezintă anumite probleme, cum ar fi: Cum poate fi reprezentată o dimensiune fizică, constituită din părți, ca intuiție unică? Ce fel de reprezentare este activată în cazul obiectelor care sunt în mișcare? Cum sunt ele percepute? Și, în cele din urmă, de ce organele senzoriale nu se percep pe ele însele? Pornind de la o mare varietate de surse, și mai ales de la pasaje din De anima și Parva Naturalia, această prelegere va prezenta și discuta unele dintre dificultățile generate de ideile lui Aristotel și felul în care ele pot fi rezolvate parțial cu ajutorul teoriilor sale despre mișcare și materie.
Dr. Fabrizio Bigotti este specialist în istoria și filosofia științei. Și-a obținut doctoratul la Universitatea „La Sapienza” din Roma în 2012, cu o teză despre influența lui Galenus în Renaștere – cu precădere în filosofia naturală și experiment. A fost membru al Institutului Warburg de Studii Avansate de la Londra – ca „La Sapienza” și „Frances A. Yates” Fellow (2012-2013). A primit, de asemenea, burse de cercetare finanțate de Wellcome Trust (Medical Humanities Research Fellowship, 2015-2018) și de Institutul Folger din Washington DC (2017). A primit și numeroase alte burse și premii oferite de Edward Worth Library, Dublin, Society for the History of Alchemy and Chemistry, Scientific Instrument Society, Society for the Social History of Medicine. Cercetarea lui se concentrează cu precădere asupra istoriei medicinei și tehnologiei în perioada medievală târzie și în cea premodernă, acordând o atenție specială recepției tradiției aristotelice și galenice precum și a informațiilor științifice din Grecia Antică. În prezent, Fabrizio Bigotti este cercetător la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și profesor invitat la Institutul de Cercetări în Științe Umaniste al Universității din București, unde lucrează la un proiect ce studiază intensitatea și echilibrul în perioada premodernă.
Seminariile „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi găsite aici.
Mai multe informații despre seminariile „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi găsite aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.