„Premiile Ad Astra” pentru excelență în cercetare susțin rezultatele excepționale ale cercetătorilor români din țară și din străinătate

„Premiile Ad Astra” pentru excelență în cercetare susțin rezultatele excepționale ale cercetătorilor români din țară și din străinătate


În data de 28 decembrie 2018 au fost anunțați câștigătorii celei de-a treia ediții a Premiilor Ad Astra pentru excelență în cercetare. Au fost acordate 22 premii, din numărul maxim de 24 premii puse la dispoziție de asociație. Dintre acestea 9 premii au fost obținute de cadre didactice, cercetători sau absolvenți ai Universității din București, în domenii precum Științe Fizice și Chimice (SFC), Științele Pământului și Științele Spațiale (SPSS), Matematică și Informatică (MI), Științe Sociale și Discipline Umaniste (SSDU). Lista completă a câștigătorilor celei de-a treia ediții a Premiilor Ad Astra pentru excelență în cercetare poate fi consultată aici.
Înființată în anul 2002, Asociația Ad Astra reunește cercetători români de pretutindeni și promovează excelența în cercetare. Scopul principal al Asociației Ad Astra este dezvoltarea cercetării în România. În această linie se înscrie și proiectul Premiilor Ad Astra, care își propune identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.
Spre deosebire de distincțiile științifice care se oferă drept recunoaștere a activității pe o perioadă de timp îndelungată, Premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani. Rezultatele științifice trebuie să fie recunoscute pe plan internațional și documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu. Premiile Ad Astra se acordă o dată la doi ani și sunt grupate în două categorii: premii pentru cercetători în prima fază a carierei (mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului) și premii pentru cercetători avansați (mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului). Ele acoperă șase domenii științifice: Matematică și Informatică (MI), Știinţe Fizice și Chimice (SFC), Știinţele Pământului și Știinţele Spaţiale (SPSS), Știinţe Inginerești (SI), Științe Sociale și Discipline Umaniste (SSDU), Știinţele Vieţii (SV). Pentru fiecare domeniu, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii: unul pentru cercetători care au afilierea la o instituție din România și altul pentru cercetători care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate. Juriile Ad Astra (câte unul pentru fiecare din cele șase domenii științifice) au fost compuse din personalități care provin din mediul academic și/sau de cercetare din România sau din afara ei. Componența juriilor pentru ediția a III-a (2018) poate fi accesată aici, iar Regulamentul complet al Premiilor Ad Astra poate fi consultat aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.