Marți, 17 septembrie 2019, Facultatea de Biologie a Universității din București a găzduit prima ediție a Conferinței dedicate Zilei Internaționale a Microorganismelor (ZIM). Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) și a avut loc în Sala de Conferințe a Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică, în intervalul 9-18.
La conferință au fost prezenți reprezentați ai Facultății de Biologie, ai Societății Române de Microbiologie, ai Institutului de Biologie, ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), ai Muzeului Național de Istorie, precum și ai altor institute naționale. O serie de prezentări au fost efectuate de cercetători invitați din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și din Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca.
Ideea a fost inițiată de Societatea Portugheză de Microbiologie acum doi ani, fiind dedicată tinerilor cercetători și a societății în general. Prima ediție a conferinței și-a propus să crească vizibilitatea rolului microorganismelor în viața de zi cu zi, a importanței în biomonitorizare sau bioremediere și să creeze colaborări noi între participanți.
Programul conferinței a cuprins un domeniu larg de teme, astfel încât participanții au avut ocazia să asiste la prezentări în cadrul a patru secții diferite: biologie medicală, biotehnologie, ecologie și patrimoniu cultural.
Prin intermediul acestei conferințe, România a contribuit la seria de evenimente desfășurate de Societatea Internațională de Biodeteriorare și Bioremediere și de Federația Societăților Europene de Microbiologie. Tema internațională a celebrării din acest an a fost biofilmul.