Vineri, 11 decembrie2020, platforma ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB) a organizat primul eveniment din seria ArchaeoSciences Round Tables.
Spre deosebire de reuniunile din seria ArchaeoSciences Seminars, organizate online pe platforma Google Meet, această întâlnire inaugurală s-a desfășurat față în față. Prelegerea a avut loc începând cu ora 10:00, la Platforma de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică din cadrul Facultății de Biologie a Universității din București, în sala de conferințe de la parter (Splaiul Independenței, nr. 91-95, intrarea din Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, sectorul 5).
Invitata evenimentului a fost dr. Anca Dan, cercetătoare la CNRS-ENS (Centre national de la recherche scientifique-École normale supérieure) din cadrul Universității din Paris (University Paris Science Lettres).
La reuniunea inaugurală din seria ArchaeoSciences Round Tables s-au discutat aspect legate de colaborările curente existente între CNRS-ENS, University Paris Science Lettres, ICUB și Universitatea din București, dar și posibilitățile unor proiecte viitoare de cercetare comune. De asemenea, s-au analizat oportunitățile de formare profesională în laboratoarele celor două instituții, pentru masteranzii, doctoranzii și postdoctoranzii din România și Franța, în vederea dezvoltării unei colaborări durabile pe termen lung.
Absolventă de Facultății de Litere a Universității din București, în domeniul Limbi clasice și a unui master de Limba și literatura latină în cadrul Universităților Sorbona din Paris, dr. Anca Dan și-a obținut în anul 2009 titlul de doctor în Filosofie la Universitatea din Reims Champagne-Ardenne. De-a lungul parcursului profesional, invitata a obținut numeroase burse de cercetare internațională în Germania, la Institutul Arheologic German (Deutsches Archäologisches Institut – DAI) și Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), și Statele Unite ale Americii, la Universitatea Harvard.
Invitata a îmbinat activitatea de cercetare cu cea didactică, iar în prezent îți desfășoară activitatea la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS – Centre national de la recherche scientifique din Paris), având ca domeniu de interes științific arheologia și filosofia Orientului și a Occidentului.
Aceste mese rotunde reprezintă o inițiativă recentă a diviziei care propun un cadru pentru specialiștii aflați la diferite stagii ale carierei, inclusiv masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi, din România și din străinătate, pentru identificarea unor proiecte comune de cercetare și formare profesională bilaterală în domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences).
Evenimentul a fost organizat în condițiile impuse de situația pandemică actuală, cu număr limitat de participanți și respectare normelor de protejare și distanțare socială.