Marți, 31 mai 2022, Platforma ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române (IAB), a organizat un nou eveniment din seria ArchaeoSciences Workshops, reunite sub titulatura „Introducere în Bioarheologie”.
Formatul evenimentului a fost unul hibrid, cei care nu au putut fi prezenți fizic având posibilitatea de a participa online.
Workshop-ul s-a adresat studenților, masteranzilor și doctoranzilor UB din domeniile istorie și biologie și a cuprins următoarele prezentări: Noțiuni fundamentale și metode în antropologie (Andreea Toma), Necropola și biserica medievală de la Buftea (Cârna-Mănești). Câteva aspecte arheologice preliminare (dr. Alexandru Morintz), Analiza antropologică preliminară a unui eșantion din cimitirul medieval de la Buftea (Franceska Știrbu), Anomalii, patologii și traumatisme – markeri scheletici ai modului de viață a oamenilor din trecut (dr. Gabriel Vasile), Metodologie arheozoologică (dr. Adrian Bălășescu), Reconstituirea mediului înconjurător din jurul siturilor preistorice. Aportul arheozoologiei (dr. Valentin Radu), Animale în contexte funerare (dr. Valentin Dumitrașcu), Noi date arheozoologice din perioada habsburgică (David Baciu, dr. Adrian Ioniță, dr. Adrian Bălășescu) și Informații generale teoretice despre carpologie. Studiu de caz: utilizarea plantelor domestice în arealul culturii Gumelnița (drd. Mihaela Golea).
Întâlnirea, dedicată studenților, masteranzilor și doctoranzilor,și-a propus să continue seria de cursuri introductive care vizează cercetarea interdisciplinară a trecutului și metodele specifice domeniului.
Evenimentul, al doilea de acest tip, a fost organizat în cadrul proiectului PCE Waterscape implementat în cadrul UB și va aborda date generale introductive, precum și studii de caz din domeniul bioarheologiei, mai precis în direcțiile de studiu ale antropologiei fizice, carpologiei, zooarheologiei, malacologiei și arheoihtiologiei.
Îndrumările necesare au fost realizate de specialiștii din cadrul platformei ArchaeoSciences (ICUB) și IAB.