Marți, 26 martie 2024, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, va fi invitatul unei ediții speciale din seria „Conferințelor Operei Naționale București”, alături de prof. univ. dr. Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică din București, și de prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.
Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe „Scena Gândirii” trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești care vor purta un dialog despre prezentul și viitorul învățământului superior în epoca societății digitale.
Dezbaterea va avea loc începând cu ora 18:30, la sediul Operei Naționale București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 70-72) și va fi moderată de lect. univ. dr. Daniel Nica, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București și coordonatorul programului de conferințe al Operei.
Accesul la eveniment se face în baza unui bilet, care poate fi achiziționat atât online, de aici, cât și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.
Cum s-au adaptat universitățile la cele mai recente transformări sociale și tehnologice? Care sunt mizele și direcțiile pentru perioada următoare? Cum reușește universitatea să își păstreze relevanța într-o epocă marcată de schimbări rapide și provocări complexe? Mai este actual modelul clasic al universității, apărut în secolul al XIX-lea? Care ar fi scopul fundamental al unei instituții de învățământ superior astăzi: modelarea caracterelor, producerea și transmiterea cunoașterii avansate sau pregătirea unor buni profesioniști, adaptați societății contemporane? Cum se racordează și cum contribuie universitățile de artă la dinamica societății digitale? Ce aport au universitățile de cercetare la dezvoltarea și îmbunătățirea acestei societăți? Ce rol are educația prin artă la formarea unei personalități umane armonioase, echilibrate și creative? Cât de importante și relevante pentru spațiul românesc sunt clasamentele internaționale? Care sunt neajunsurile și disfuncționalitățile din universitățile românești? Ce învață universitatea din crizele sale morale?
Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care invitații lunii martie vor fi provocați să răspundă în cadrul evenimentului găzduit de Opera Națională București. Dialogul va fi acompaniat de mai multe momente muzicale, susținute de artiști ai Operei Naționale București și va fi transmis în direct de TVR Cultural.
Despre Scena Gândirii
Scena Gândirii înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Seria de întâlniri lunare aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre. Temele abordate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deși subiectele discutate sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante și de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile și aici.
Despre Universitatea din București
Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.
Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, precum și peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.
Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.
În 2024, Universitatea din București aniversează 160 de ani de la înființare și marchează, totodată, printr-o serie de evenimente, și 330 de ani de continuitate a învățământului superior la București, de la fondarea, în 1694, a Academiei Domnești de către Constantin Brâncoveanu.