Joi, 15 septembrie 2022, a avut loc prima reuniune din seria conferințelor organizate de Asociația Clubului Humboldt din România, la care au luat parte mai mulți profesori ai Universității din București.
Intitulat „Despre adevăr, din perspectiva filosofiei, științelor istoriei, jurnalismului”, evenimentul a avut loc la Institutul Goethe (Calea Dorobanți, numărul 32, Sector 1, în Pavilionul Goethe), începând cu ora 17:00.
Invitații ediției inaugurale au fost prof. univ. dr. emerit acad. Mircea Flonta, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu și prof. univ. dr. emerit dr. Mihai Coman, cadre didactice ale Universității din București.
Despre invitați
Prof. univ. dr. emerit acad. Mircea Flonta, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București, este specialist în epistemologie și filosofia limbajului. Licențiat al Facultății de Filosofie (anul 1955), acesta a obținut doctoratul în Filosofie în anul 1970 cu o lucrare despre epistemologia genetică. În perioadele 1972-1973, 1985, 1991, a fost bursier al Fundaţiei „Alexander von Humboldt”. O mare parte a activității sale didactice și de cercetare este dedicată studiului filosofiei și biografiei lui Ludwig Wittgenstein. De-a lungul vastei sale cariere a adus contribuții esențiale în domeniile filosofiei religiei, filosofiei biologiei, teoriei cunoașterii, studiilor kantiene și filosofiei științei.
Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector responsabil de Bugetare și Resurse Umane al Universității din București și cadru didactic al Facultății de Istorie, face parte din mai multe foruri științifice internaționale, printre care și Academia Europaea. Licențiat în Istorie-Filosofie (anul 1986) și doctor în istorie (1995), acesta a fost bursier Roman Herzog al Fundaţiei „Alexander von Humboldt” la Freie Universität Berlin din Germania (1998-2000) și Visiting Professor la University of Pittsburgh din Statele Unite ale Americii (anul 2002) și Central European University din Ungaria (anul 2004). Cercetările sale vizează istoria economică și socială, istoria învățământului superior și rolul său în acumularea capitalului uman, metodologia cercetării istorice, istoria regimurilor comuniste și a tranziției post-comuniste.
Prof. univ. dr. emerit Mihai Coman, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, este fondatorul învățământului modern în științele comunicării din România și primul coordonator de doctorat în științele comunicării. Licențiat al Facultății de Filosofie (anul 1976), acesta a obținut doctoratul în Filologie în anul 1985, fiind Doctor Honoris Causa al Universităților din Constanța și Craiova. La nivel internațional, profesorul Mihai Coman este cel mai cunoscut cercetător român din domeniu, având contribuții esențiale în antropologie mass-media, sociologia jurnaliștilor, studii de tranzitologie și studii de media și religie.
Despre seria de conferințe
Conferințele Clubului Humboldt, al cărei președinte este conf. univ. dr. Ruxandra Cosma, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a UB, acoperă toate domeniile științei, iar de multe ori au abordări pluridisciplinare.
Seria de evenimente organizate sub egida acesteia reunește „humboldtienii” de la Universitatea din București cu cei din institutele de cercetare ale Academiei Române și din țară, prin invitarea unor profesori ai UB pentru conferințe, oferind un podium pentru dezbateri interdisciplinare deschise tinerilor cercetători, profesorilor și cercetătorilor din cadrul Universității și din institutele de cercetare.