În perioada 13-14 iunie 2019, platforma ArchaeoScience#RO din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București organizează al doilea eveniment din seria ArchaeoSciences Seminars.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.
Invitatul evenimentului va fi profesorul Michael Barton, director al Center for Social Dynamics and Complexity, profesor la School of Human Evolution and Social Change, profesor asociat al School of Earth and Space Exploration, și Senior Sustainability Scientist la Arizona State University (USA).
Interesele sale științifice vizează ecologia umană și dinamica peisajului pe termen lung, integrarea modelărilor bazate pe tehnologiile geospațiale și ale datelor provenite din cercetări geoarheologice de teren. Michael Barton a coordonat cercetări transdisciplinare referitoare la comunități de vânători-culegători și fermieri din zona Mediteranei mai bine de 20 de ani, iar în prezent conduce, în colaborare cu National Center for Atmospheric Research, studii referitoare la interacțiunea om-mediu. Coordonează, de asemenea, Network for Computational Modeling in Social and Ecological Sciences, o rețea de cercetare internațională axată pe promovarea accesibilității și a conceptului de open science, alături de bunele practici în domeniul științelor socio-ecologice.
În plus, profesorul Michael Barton va participa la mai multe evenimente în cadrul Universității din București, grupate sub titlul Archaeology as a Science of Long Term Biosocial Changes. Talks, Debates & Lectures.
Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.