Universitatea din București a participat cu proiectul Platformă Instituțională Interdisciplinară de Excelență în Cercetarea, Dezvoltarea, Inovarea și Formarea Profesională din Domeniul Științelor Arheologice / Archaeological Sciences (ArchaeoScience#RO) în cadrul competiției Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, din cadrul Subprogramului 1.2 – Performanță instituțională, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare Planul National de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III).
Proiectul, declarat câștigător, are un buget alocat de 4.766.000 lei și va fi derulat în perioada 2018-2020, prin Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB). Implementarea proiectului va fi asigurată de un grup de cercetare afiliat ICUB, care reunește specialiștii mai multor facultăți – Biologie, Chimie, Fizică, Geografie, Istorie, Geologie și Geofizică, în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației și cu suportul logistic oferit de către Direcția IT&C și de Direcția Managementul Programelor de Cercetare. Directorul proiectului este dr. Cătălin Lazăr, cercetător asociat la ICUB și în cadrul Centrului de Istorie Comparată a Societăților Antice – Facultatea de Istorie din UB.
Platforma Instituțională Interdisciplinară de Excelență în Cercetarea, Dezvoltarea, Inovarea și Formarea Profesională din Domeniul Științelor Arheologice, presupune dezvoltarea unei platforme comune, care să faciliteze abordarea complexă, interdisciplinară și integrativă a patrimoniului cultural arheologic, prin desfășurarea unor activități de cercetare și formare în domeniul patrimoniului arheologic și cultural material (mobil și imobil) și imaterial.
În urma implementării acestui proiect, Universitatea din București va fi prima universitate din România care va aborda domeniul Științelor Arheologice. Acest demers reprezintă o bună oportunitate de racordare a României la direcțiile și programele de cercetare existente în alte țări din Uniunea Europeană și din întreaga lume, în contextul în care anul 2018 reprezintă Anul European al Patrimoniului Cultural.
