Echipa proiectului SMARTT a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea din București, primele rezultate de pretestare a viitoarelor Diplome Europene. Conferința a avut loc marți, 5 septembrie 2023 și a adus împreună înalți oficiali din statele membre ale UE și ai Comisiei Europene.
Proiectul Screening, Mapping, Analysing, Recommending, Transferring and Transforming higher education international programmes – SMARTT este dezvoltat de către Alianța Universitară Civică Europeană CIVIS în parteneriat cu Alianțele Universităților Europene EUTOPIA, NEUROTECHEU și UNITA, alături de instituții de învățământ superior și stakeholderi europeni și naționali, Proiectul a fost ales de către Comisia Europeană drept proiect-pilot pentru viitoarele Diplome Europene. Eticheta de „Diplomă Europeană” reprezintă un certificat de excelență atașat calificării studenților absolvenți de programe comune de studii derulate prin cooperarea dintre mai multe instituții de învățământ superior, pe baza unui set de criterii co-create la nivel european
În deschiderea evenimentului care se înscrie în calendarul european al învățământului superior, ca parte a demersurilor strategice coordonate de către Comisia Europeană și statele membre, prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București, cel care a moderat reuniunea, a accentuat faptul că „UB este foarte recunoscătoare să prezinte în fața celor prezenți (înalți oficiali din statele membre ale UE și ai Comisiei Europene) rezultatele”. Totodată, profesorul Iucu a menționat că evenimentul marchează „un pas înainte” în cadrul proiectului de pilotare a Diplomelor Europene la UB este coordonatoare, alături de Universitatea Autonomă din Madrid și de Alianța Universitară Civică Europeană CIVIS.
În continuare, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, a punctat faptul că UB a făcut dintotdeauna eforturi conjugate pentru construirea, afirmarea și consolidarea unei comunități de cercetare puternice: „Universitatea din București a încercat dintotdeauna să își concentreze atenția atât asupra progresului în cercetare, cât și asupra opiniilor legate de lucrurile care pot fi îmbunătățite. De aceea, ne dorim să avem o Universitate care să se afirme la nivel global, să avem o comunitate de cercetare aliniată standardelor europene”, a subliniat profesorul Preda.
De asemenea, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorectorul pentru Rețele universitare și Relații publice al Universității din București, președinte al Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA, a evidențiat forța uniunii academice atât în contextual geo-politic actual, marcat de crize, cât și la nivel intern. În discursul său, „vocea UNICA” a vorbit despre importanța stabilității, un factor crucial într-o universitate, asigurând o bună funcționare în toate structurile sale.
Ligia Deca, ministrul Educației din România, a expus celor prezenți importanța și nevoia inovării sistemului educational: „Inovarea sistemului educațional este, probabil, cel mai important proiect la care lucrăm împreună. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie să ne întoarcem la conceptele de bază, la valorile europene, cu scopul de a crea o identitate europeană. Între toate universitățile partenere este nevoie să se creeze un fond legislativ comun, bazat, în primul rând, pe încredere”, a afirmat Ligia Deca.
Cristina Ghițulică, vicepreședinte al Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA), a vorbit despre perspectiva asigurării calității universitare și rolul instituției pe care o reprezintă, subliniind deschiderea pe care o are „să sprijine acest proiect în ceea ce privește inovarea în sistemul educațional”.
Lect. univ. dr. Irene Martín, cadru didactic la Universitatea Autonomă din Madrid, a dezbătut provocările pe care implementarea proiectului SMARTT le prezintă universităților partenere, printre care UB și UAM, precum și necesitatea existenței acestuia, având în vedere contextul socio-economic pe care îl traversăm.
La eveniment au mai luat parte și Odysseas-Ioannis Zoras, secretarul general pentru învățământul superior al Ministerului Educației din Grecia, Horia Onița, președintele Organizației Europene a Studenților (ESU), Vanessa Debiais-Sainton, directoarea Unității pentru Învățământul Superior din cadrul Direcției Generale pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură a Comisiei Europene, precum și Yann-Maël Bideau, ofițerul de politici al Comisiei Europene responsabil pentru proiectul diplomelor europene.
Din partea Universității din București la eveniment au mai participat prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prof. univ. dr. Anca Nedelcu, lect. univ. dr. Simona Iftimescu, dar și alți experți din cadrul echipei CIVIS din Universitatea din București.
De asemenea, la reuniunea au mai participat în sală și în online a numeroși reprezentanți din domeniul învățământului superior, reprezentanți ai ministerelor educației din țările membre ale Uniunii Europene partenere în cadrul proiectului, precum și ai agențiilor naționale de asigurare a calității în educație și cercetare din diverse state membre UE, ai universităților europene și comunităților academice, dar și a numeroși experți din domeniul învățământului superior din spațiul european.
Universitatea din București este, alături de Universitatea Autonomă din Madrid și de Alianța Europeană CIVIS, coordonatoarea proiectului.
Având în vedere experiența semnificativă în proiectarea și implementarea programelor de studii comune și multiple la nivel transnațional, instituțiile de învățământ superior implicate în proiectul SMARTT își propun să extindă această experiență și să formuleze, pe baza unor metodologii clare și a unor analize detaliate, recomandări și propuneri, atât pentru Comisia Europeană, cât și pentru statele membre, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unei abordări europene pentru proiectarea și implementarea Diplomelor Europene comune în viitorul apropiat, în acord cu Strategia Europeană pentru Universități și cu obiectivele strategice ale Alianțelor Europene de Universități. Mai mult, proiectul SMARTT își propune și emiterea unor astfel de diplome până în prima parte a anului 2024 în urma unui demers de testare și pilotare pe un număr semnificativ de programe comune de studii transnaționale.
Despre CIVIS
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri ai personalului, inclusiv 37.400 de cadre universitare și cercetători.