Proiectul „UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ”, inițiat de Universitatea din București pentru o administrare eficientă a siturilor UNESCO

Proiectul „UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ”, inițiat de Universitatea din București pentru o administrare eficientă a siturilor UNESCO

16 mai, 2018 in Actualitate, Știri

Vineri, 11 mai 2018, la inițiativa Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, patru entități UNESCO din județul Hunedoara reprezentând tot atâtea programe ale celei mai renumite organizații mondiale pentru educație, știință și cultură au decis să colaboreze în vederea promovării comune a valorilor pe care le administrează sau le reprezintă.
Încheiat la Deva între reprezentanții Universității din București, administratorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Consiliul Județean Hunedoara, instituția care administrează monumentul istoric „Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte”, Administrația Parcului Național Retezat – Rezervație a Biosferei și taragotistul Pera Bulz, deținător al titlului onorific de Tezaur Uman Viu, protocolul prevede crearea unui cadru comun de colaborare și dezvoltare la nivel județean, pentru o administrare eficientă a siturilor UNESCO.
Documentul oficial a fost semnat de prof. univ. dr. Laurențiu Vlad, prorector al Universității din București, Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, dl. Pera Bulz, dl. Sorin Adrian Vasilescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, și Zoran Acimov, director al Administrației Parcului Național Retezat Rezervație a Biosferei RNP Romsilva.
Printre obiectivele protocolului se numără și dezvoltarea unui program județean de educație și conștientizare publică privind programele, patrimoniul, valorile și principiile UNESCO și aplicarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, facilitarea schimbului de experiență și derularea de programe și proiecte științifice, educaționale și culturale comune privind patrimoniul mondial UNESCO, precum și a schimbului de bune practici cu entități similare la nivel național și internațional, dar și dezvoltarea unor activități de colaborare cu instituții și organisme specializate în conservarea și promovarea valorilor și principiilor UNESCO.
Ceremonia de semnare a protocolului a fost urmată de vernisajul expoziției „UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ”, găzduită de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Expoziția cuprinde imagini, informații și obiecte definitorii pentru fiecare dintre cele patru entități UNESCO din județ.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și a Universității din București, Consiliului Județean Hunedoara, Parcului Național Retezat RNP Romsilva, Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice, Agenției de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara și GeoEcoMar.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.