În perioada 25-28 mai 2022, se va desfășura, la Atena, Școala de Vară intitulată “Inclusive approaches to the medical humanities”, dedicată studenților de la toate nivelurile de studii. Evenimentul este organizat prin colaborarea a trei universități membre CIVIS: Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Autonomă din Madrid și Universitatea din București.
Comitetul de organizare al școlii de vară este alcătuit din: prof. univ. dr. Marianna Karamanou (de la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena), conf. univ. dr. Jonathan McFarland (de la Universitatea Autonomă din Madrid) și drd. Gabriela Florea (de la Universitatea din București).
Mai multe cadre didactice ale UB vor susține prezentări în cadrul evenimentului. Astfel, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector pentru Rețele universitare și Relații publice și cadru didactic la Facultatea de Filosofie, va susține, în cadrul ceremoniei de deschidere a școlii de vară, prezentarea cu titlul “Philosophy and Medical Humanism”.
Tot din partea Facultății de Filosofie, la eveniment vor participa lect. univ. dr. Constantin Vică și conf. univ. dr. Emanuel Socaciu, care vor vorbi despre “Ethical Challenges of Artificial Intelligence in Medicine”. De asemenea, lect. univ. dr. Anamaria Nicola, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, și conf. univ. dr. Octavia Madge, de la Facultatea de Litere, vor conferenția în cadrul sesiunii intitulate “Accessing Bio-Medical Information Resources and Communicating in a Healthcare Setting”. În același timp, sesiunea “Metacognition in Medical Practice and Education” este dedicată unor prezentări susținute de Gabriela Florea, medic și doctorand la Facultatea de Filosofie a UB, și Ioan Mirea, medic și doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Alte teme ale Școlii de Vară vizează aspecte precum: “Stigma in pandemics: past- present-future”, “Art and medicine”, “Hippocratic ethics in modern medicine” sau “Ethical Challenges of Human Genome Editing”.
Printre participanții la Școala de Vară se regăsesc numeroși studenți de la Universitatea din București și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici.
Evenimentul pornește de la premisa că una dintre principalele preocupări ale medicinei moderne o constituie dihotomia dintre dimensiunea științifică a medicinei și arta practicării ei la patul pacientului. Studenții, precum și profesioniștii din sistemul medical, se concentrează în general asupra părții științifice a medicinei și sunt câteodată mai puțin conștienți de diversitatea dimensiunilor implicate în proces. În vederea diminuării acestui dezechilibru, organizatorii acestei școli de vară își propun să contribuie la conștientizarea rolului esențial pe care îl joacă științele umaniste aplicate în medicină și sănătate.
Obiectivele pe termen lung ale demersului sunt, pe de o parte, conceptuale (concentrate pe îmbunătățirea relației medic-pacient și a interacțiunii de la om la om și pe diminuarea sindromului de burnout în rândurile studenților mediciniști și ale personalului medical prin aprofundarea cunoașterii celor mai mari provocări actuale din această zonă) și academice (oferind posibilitatea de a dezvolta metode și strategii multidisciplinare de învățare și de a obține diplome duble sau multiple).
Mai multe detalii despre acest eveniment sunt disponibile aici, iar oferta completă de programe de scurtă durată din cadrul CIVIS este disponibilă pe pagina CIVIS, aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește zece dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen, University of Glasgow și Paris Lodron Universität Salzburg. CIVIS reunește o comunitate de peste 470.000 de studenți și 68.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.