Școală de Vară CIVIS pe tema Renașterii europene, organizată la Marsilia în iulie

Școală de Vară CIVIS pe tema Renașterii europene, organizată la Marsilia în iulie


În perioada 8-9 iulie 2019, Universitatea Sapienza din Roma, prin Departamentul de Litere și Cultură Modernă, împreună cu Departamentele de Studii Italiene și de Istorie ale Universității Aix-Marseille organizează, la Facultatea de Arte și Studii Umaniste a Universității Aix-Marseille, o Școală de Vară premergătoare înființării programului masteral SapiAMU, un masterat cu diplomă dublă, adresat istoricilor și specialiștilor în studii italiene.

Adresată doctoranzilor universităților din Consorțiul CIVIS, școala de vară are ca punct de plecare tema “The Marriage of Cadmus and Harmony. European Renaissance and its Reception”. Prezentările vor fi susținute în limbile franceză, italiană și engleză.

Invitatul de onoare al evenimentului va fi profesorul Giovanni Solimine, președintele Premiului Literar „Strega” și Directorul Departamentului de Litere și Cultură Modernă din cadrul Universității Sapienza din Roma.

Evenimentul are ca punct de debut interacțiunile dintre politică și religie, pe de o parte, și producția literară și artistică, pe de o alta, din Europa Renascentistă. Astfel, punctul central al școlii de vară va fi reprezentat de integrarea acestor noțiuni atât în istoriografie, critică literară, precum și de reflectarea lor în perioada modernă.

De asemenea, în cadrul evenimentului se va discuta, dintr-o perspectivă diacronică și transdisciplinară, și despre modul în care s-au format elitele europene în perioada modernă timpurie, precum și despre rolul curților nobiliare și al nobilimii în formarea acestora. În plus, una dintre tematicile abordate va aduce în discuție rolul pe care cărțile și premiile literare îl au în tradiția culturală europeană, mai ales în contextul digitalizării.

Mai multe detalii despre școala de vară, precum și programul complet al workshop-urilor, pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.