Vineri, 19 octombrie 2018, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, organizează simpozionul național cu tema „România 100: Contribuția Bisericii Catolice la realizarea Marii Uniri”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:30 în Aula Mare a Facultății de Teologie Romano-Catolică (str. Gen. Berthelot, nr. 19).
Evenimentul va fi deschis de pr. prof. univ dr. Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică. Prezentările, acoperind tematici diverse, vor fi susținute de dr. Dănuț Doboș de la Departamentul de cercetare istorică „Anton Durcovici” al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pr. lect. univ. dr. Fabian Doboș de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Mihai Dorin de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Luc Vely și Emanuel Cosmovici de la Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, drd. Carmen Elena Potra și pr. drd. Petru Ciobanu de la Universitatea din București, pr. dr. Ivan Radu.
Astfel, în debutul prezentărilor va fi proiectat filmul documentar despre Arhiepiscopia Romano-Catolică de București în anii Primului Război Mondial, prezentat de dr. Dănuț Doboș. Alte teme abordate în timpul simpozionului vizează, printre altele, contribuția credincioșilor din dieceza Iași la reîntregirea României Mari (lucrare susținută de pr. lect. univ. dr. Fabian Doboș), implicarea lui Vladimir Ghika în evenimentele din 1918 (discutată de Luc Verly și Emanuel Cosmovici) sau modul în care participarea Episcopului Iuliu Hossu la Unirea din 1918 a fost reflectată în dosarele CNSAS (printr-o prezentare a doctorandei Carmen Elena Potra).
În încheiere, dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, va trage concluziile întâlnirii.
Programul complet al simpozionului „România 100: Contribuția Bisericii Catolice la realizarea Marii Uniri” poate fi accesat aici.
